Top 10 artikelen september 2020

Veel spannende tuchtzaken in september en natuurlijk Prinsjesdag... Een overzicht van de beste gelezen toppers van afgelopen maand.

10. AA Italiaans restaurant berispt voor dubbel factureren
De Accountantskamer heeft de voormalige accountant van een inmiddels failliet Italiaans restaurant uit Leeuwarden een berisping gegeven wegens onder meer dubbel declareren.

9. 4 plussen en 4 minnen van de miljoenennota
Aangenaam verrast." Dat was Raymond Barkman toen hij de jongste Miljoenennota onder ogen kreeg. "Al zie ik wel nog wat losse eindjes", zegt Berkman, fiscaal econoom en binnen uitgeverij Reed Business werkzaam als fiscaal content manager voor Nextens.

8. Accountants KPMG 'wijken niet voor pressie' curatoren Imtech
In een tuchtzaak die bol staat van de superlatieven stonden de accountants van KPMG en de curatoren van tech-gigant Imtech andermaal tegenover elkaar. ,,Ik sta achter mijn werk en wijk niet voor pressie door curatoren'', zei een van de registeraccountants in zijn laatste woord.

7. Klacht: accountant nam genoegen met gebrekkige informatie
Wat moet je als je als deskundige door de rechtbank bent ingesteld maar voor de waardebepaling van aandelen maar beperkte informatie krijgt toegespeeld? De accountant benadrukt dat hij geen forensisch onderzoek hoefde te doen, maar de klager meent dat hij met wel erg weinig informatie genoegen nam.

6. 82% van accountants denkt dat diensten straks weggeautomatiseerd zijn
82% van de accountants- en administratiekantoren denkt dat zijn eigen dienstverlening op termijn grotendeels zal worden geautomatiseerd. 

5. 'Te beperkt onderzoek naar misstanden paardenstamboek'
Forensisch accountants van BDO deden een te beperkt onderzoek naar misstanden binnen het bestuur van de Koninklijke vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN). Met als gevolg dat de oud-directeur werd ontslagen, zei hij vrijdag zelf in de Accountantskamer.

4. Winnaar FD Gazellen Award beticht accountant van 'foute adviezen'
Is de beklaagde AA onvoldoende vakbekwaam en had hij zijn opdrachtgever beter moeten adviseren? Of heeft deze accountant zijn rug recht gehouden en moet ‘Barbertje’ juist daarom ‘hangen’?

3. Belastingplan 2021: 8 (crisis) maatregelen voor ondernemingen
In het pakket Belastingplan 2021 staan extra maatregelen om economische groei in deze coronacrisis te stimuleren.

2. Accountant 10 jaar doorgehaald voor advies valse aangifte
Een accountant die eerder strafrechtelijk is veroordeeld voor valsheid in geschrifte is door de tuchtrechter voor 10 jaar geschrapt. Volgens de Accountantskamer gaf de accountant leiding aan het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte vennootschapsbelasting.

1. Tuchtklacht tegen accountant na vraagtekens bij factuur
Wrevel over een onduidelijke urenverantwoording leidde tot een stap naar de Raad voor Geschillen en naar de Accountantskamer. Vooral omdat de klager, een bureau voor psychologen en orthopedagogen, zelf nauwgezet haar uren moet bijhouden.