Zorgen bij ZZP’ers over vervolging onder DBA

Menige ZZP'er overweegt pensionering of uitwijken naar het buitenland.

Ruim een derde van de ZZP’ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Dertien procent van de ZZP’ers verwacht als schijnzelfstandige te worden aangemerkt zodra de Belastingdienst begint met handhaven. Dit blijkt uit onderzoek van Knab.

Die percentages liggen het hoogst binnen de sectoren overheid (28%), IT (21%) en Media & Communicatie (21%). ZZP’ers binnen die sectoren werken vaak langdurig aan één opdracht en velen zijn voor hun inkomen afhankelijk van één opdrachtgever.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Veel ervaren zzp’ers overwegen vervroegd met pensioen te gaan als de wet hen dwingt te stoppen met hun huidige werkzaamheden. Jongere zelfstandigen lonken naar het buitenland. Dertig procent overweegt om in loondienst te gaan.

Bijna zestig procent van de ZZP’ers beschouwt stabieler overheidsbeleid als essentieel voor de toekomst van zelfstandig ondernemerschap in Nederland.

De Belastingdienst heeft een digitale check waar opdrachtgevers kunnen nagaan of de ZZP’ers waarmee zij werken echt zelfstandig zijn. Zonder zelfstandigheid van een ZZP’er geldt een samenwerking als loondienst. Voor loondienst hanteert de Belastingdienst drie criteria: werkgeversgezag, de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid en een beloning.

 

Groeiende omzetverwachting ZZP’ers, mede door fiscale voordelen

Gerelateerde artikelen