Groeiende omzetverwachting ZZP’ers, mede door fiscale voordelen

ZZP-sector op stoom

Zeven op de tien zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland overtreffen hun eigen omzetverwachtingen, zo blijkt uit recent onderzoek van zzp-bank Knab onder 1,000 zzp’ers. Zowel starters als ervaren ondernemers draaien nu meer omzet dan waar ze vooraf rekening mee hielden. Eén op de drie zelfstandigen heeft concrete plannen om te groeien met hun bedrijf.

  • Zeven op de tien zzp’ers overtreffen omzetverwachtingen
  • Werkplezier primeert boven financiële motieven voor zzp’ers
  • Startende ondernemers tonen ambitie om te groeien

Het onderzoek laat zien dat 67% van alle zzp’ers momenteel meer omzet draait dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Ook de meerderheid (62%) van alle starters – zzp’ers die sinds 2020 zijn begonnen – overtreft nu al hun eigen verwachtingen.

Fiscale Voordelen voor ZZP’ers in Nederland

ZZP’ers kunnen  profiteren van verschillende fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en aftrekbare kosten. De zelfstandigenaftrek bedraagt momenteel €3.750, en de startersaftrek is specifiek voor beginnende ZZP’ers.

Werkplezier drijft ondernemerschap

De voornaamste motivatie om een onderneming te starten, blijkt het plezier in werk te zijn. 94% van alle zzp’ers geeft aan dat het verlangen naar leuk werk een belangrijke rol speelde bij hun beslissing om ondernemer te worden. Specifieke persoonlijke kwaliteiten (88%) en de afkeer van werken voor een baas (80%) worden ook vaak genoemd als motivatie.

Geld niet de belangrijkste drijfveer

Bij slechts 28% van de zzp’ers speelde ‘veel geld verdienen’ een rol bij hun keuze om te gaan ondernemen. Opvallend, aangezien dit afwijkt van het stereotype beeld dat veel mensen hebben van succesvolle ondernemers.

Focus op werkplezier essentieel

Nadine Klokke (CEO van Knab) benadrukt het belang van werkplezier als duurzame motivatie voor ondernemers: “Het is goed om te zien dat zoveel zzp’ers ondernemer zijn geworden vanwege het werkplezier en niet primair voor het geld. Passie voor je vak is een cruciale voorwaarde voor langdurig succes als ondernemer, waarbij goede verdiensten het logisch gevolg zijn.”

Gerelateerde artikelen