Zwitserse banken spreken zich uit over AEOI

Wil de ‘automatic exchange of tax information’ ooit echt werken, dan moeten de grote financiële hubs gecoördineerd gaan samenwerken.
Dat stelt Patrick Odier, voorzitter van de Board of Directors van de Schweizerische Bankiervereinigung. Zwitserland zelf, zo zegt hij, heeft alle noodzakelijke maatregelen genomen om compliant te kunnen worden aan alle internationale standaards rond de (uitwisseling van gegevens over) belastingverplichtingen. 
 
Zo heeft de Federale Raad in juni aan het parlement voorgesteld hoe de Multilateral Competent Authority Agreement on the Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA) geïmplementeerd zal (kunnen) worden, en er is nieuwe federale wetgeving met betrekking tot de  International Automatic Exchange of Information in Tax Matters (AEOI) die de uitvoering tot in detail regelt. De eerste echte uitwisseling wordt verwacht in januari 2018.
 
Maar, waarschuwt Odier, het is wel cruciaal dat de landen waarmee die ‘automatische uitwisseling’ gaat gebeuren ook de eisen respecteert en accepteert die de Federale Raad heeft gesteld, en dat er echte coördinatie plaats vindt tussen New York, London, Luxemburg en Singapore, om een echt level playing field te creëren en handhaven.
 
"Hoe kan Zwitserland automatisch gegevens uitwisselen met een land, als de andere financiële hubs geen AEOI-overeenkomst hebben afgesloten met datzelfde land?”
 
Gerelateerde artikelen