Zwitserse banken prediken nu openheid en transparantie – althans voor Amerikaanse klanten

Waren Zwitserse banken eens de vertrouwelijkheid zelve, nu adviseren ze klanten uit de VS – bang voor miljardenboetes - om vooral alle bezittingen en rente-inkomsten netjes op te geven aan de Amerikaanse belastingdienst.
Een honderdtal Zwitserse banken heeft duizenden Amerikaanse klanten, vlak voordat dezen hun belastingaangiften in moeten dienen, proactief gewaarschuwd om toch maar vooral en eerlijk al hun overzeese bezittingen en inkomsten op te geven.
 
Dat doen ze bijvoorbeeld door van die klanten te eisen, dat ze zullen aantonen de deposito’s en dergelijke bij die Zwitserse banken de facto te hebben aangegeven bij de betreffende autoriteiten.
Een aantal rekeninghouders is om die reden zelfs al voor enige tijd toegang tot hun bankrekeningen ontzegd, aldus de ombudsman van de Zwitserse banksector.
 
De banken reageren hiermee op de steeds strakkere regelgeving van de US belastingdienst en de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). De eerste bank is al bezweken onder de boetes, in de VS opgelegd: Wegelin & Co., Zwitzerland’s oudste private bank, moest in 2013 de deuren sluiten.
 
Meer voorbeelden over hoe dezer dagen de Zwitserse banken soms tamelijk aggressief met hun klanten omgaan. leest u via www.accountingtoday.com/
Gerelateerde artikelen