Zwitserland verscherpt wetgeving om illegaal verkregen kapitaal te confisqueren en te restitueren

Het ‘Bundesgesetz über die Sperrung und die Rückerstattung unrechtmässig erworbener Vermögenswerte’ (SRVG) is vanaf 1 juli as. van kracht. Daarmee kan het land de bankrekeningen van corrupte dictators en veroordeelde criminelen gemakkelijker bevriezen, de gelden in beslag nemen en indien mogelijk aan de rechtmatige eigenaren teruggeven.
De wet biedt oplossingen voor gevallen waarin de normale overeenkomsten over wederzijdse rechtsbijstand en uitlevering etc niet direct van toepassing zijn. Meer specifiek is het doel “buitenlandse machthebbers die zichzelf verrijkt hebben ten koste van de eigen bevolking kaal te plukken en dat geld weer terug te sturen naar die landen zelf.”
 
De betreffende bankrekeningen zullen voortaan gemakkelijker eerst bevroren worden, waarna internationaal crimineel onderzoek en onderhandelingen eventueel kan resulteren in confiscatie en terugstorting. 
Eerste slachtoffers van een dergelijke preventieve bevriezing zullen zijn de voormalige presidenten Zine El Abidine Ben Ali van Tunesië, Hosni Mubarak van Egypte en Viktor Yanukovych van de Oekraïne.
 
Meer details via admin.ch/gov.
Gerelateerde artikelen