Zwitserland en USA: advocaten en notarissen mogen wel ‘anonieme’ rekeningen aanhouden

Zwitserland en de US zijn overeengekomen dat derden-rekeningen van notarissen en advocaten bij Zwitserse banken uitgezonderd (kunnen) zijn van de eisen van FATCA.
De uitzondering, toegevoegd aan de bilaterale FATCA-overeenkomst tussen Zwitserland en de US, houdt in dat rekeningen die door notarissen of advocaten geopend en aangehouden worden voor hun cliënten en voor ‘specific activities protected by law’, uitgezonderd worden van de verplichting om alle belanghebbenden openbaar te maken.
De betreffende bank hoeft dus niet bekend te maken voor welke cliënt de notaris of het advocatenkantoor de rekening geopend heeft. Zij moeten alleen schriftelijk verklaren dat doel en strekking van deze rekeningen voldoen aan alle eisen die in het uitzonderingsartikel worden gesteld. 
 
De Zwitserse Federale Raad denkt op deze manier de vertrouwelijkheid, zo noodzakelijk voor notarissen en advocaten, te respecteren. De Associatie van Zwitserse Banken heeft aangekondigd snel een en ander in de regelgeving aan te passen. 
 
Gerelateerde artikelen