Zwitserland amendeert wetgeving rond ‘gestolen’ gegevens

De Federale Raad van Zwitserland past voorstellen voor amendering van de wetgeving rond het gebruik van gestolen gegevens aan.
In 2013 stelde de Raad voor om de regels rond het gebruik van op illegale wijze verkregen gegevens te versoepelen, maar de meerderheid van de kantons, politieke partijen en het Zwitserse bedrijfsleven ( lees de banken) wees deze voorstellen destijds af. 
 
Maar, zegt de Raad nu, sindsdien zijn er (internationaal en nationaal) steeds meer en vaker vraagtekens gezet bij de betreffende Zwitserse praktijken en gewoontes (lees: het bankgeheim). Daarom wil de Raad alsnog een poging doen om de betreffende wetgeving aan te passen; dat is noodzakelijk om de huidige juridische situatie te verhelderen, rekening houdend met internationale standaarden en aanbevelingen van bijvoorbeeld het Global Forum on Tax Transparency.
 
Dus, zegt de Raad, Zwitserland zal blijven weigeren gevolg te geven aan verzoeken om rechtshulp of ‘administratieve assistentie’  die een vragend land alleen baseert op gestolen informatie, die dat land verkregen heeft buiten de normale formele diplomatiek-administratieve kanalen om.
Maar: Zwitserland zal wel gevolg geven aan dergelijke verzoeken van landen die de betreffende informatie via formele kanalen hebben ontvangen van derde landen, of deze hebben ontleend aan ‘publieke bronnen’.
De Raad denkt dat de meeste kantons wel achter deze voorstellen zullen staan, terwijl de overige stakeholders ongeveer in gelijke mate voor- dan wel tegenstander zullen blijken. Daarom durft de Federale Raad het aan om de amendering formeel voor te stellen, omdat deze “noodzakelijk zijn voor de bescherming van de Zwitserse belangen in brede zin”.
 
Gerelateerde artikelen