Zorgvrijstelling in wet Vpb ook van toepassing op diagnostiek

De Belastingdienst heeft onderkend dat diagnostiek ook onder de zorgvrijstelling in de Wet op vennootschapsbelasting kan vallen. Dit betekent dat ook laboratoria en diagnostisch centra in aanmerking komen voor toepassing van de zorgvrijstelling, zo meldt Deloitte.

Deloitte heeft samen met SAN, de branchevereniging voor diagnostische centra, overleg gevoerd met het ministerie van Financiën en de fiscus over de kwalificatie van medische diagnostiek voor de zorgvrijstelling in de Wet op de vennootschapsbelasting. Aanleiding voor dit overleg was het feit dat de Belastingdienst sinds medio 2011 steeds meer laboratoria en diagnostische centra als belastingplichtig voor de Vpb aanmerkte.

“Het ministerie en de Belastingdienst hebben onlangs aangegeven dat zij erkennen dat diagnostiek toch onder het begrip zorg valt. Dit betekent dat laboratoria en diagnostische centra in aanmerking kunnen komen voor de zorgvrijstelling,” aldus Deloitte.

Naar verwachting zal echter niet alle diagnostiek als zorg aangemerkt worden. Voor diagnostiek buiten het kader van zorg kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een drugstest op verzoek van een gevangenis of aan een vaderschapstest. Het onderscheid tussen zorg en niet-zorg activiteiten is van belang, omdat de zorgvrijstelling alleen van toepassing is als een lichaam voor 90% of meer zorgactiviteiten verricht. Naast deze activiteitentoets geldt voor het toepassen van de vrijstelling ook nog de winstbestemmingstoets. De winst uit de activiteiten dient kort gezegd (uiteindelijk) toe te komen aan een zorgstichting.

 

(Deloitte)

Gerelateerde artikelen