Zorginstellingen zijn hard op zoek naar de ‘zorgadministrateur 2.0’

De zorgadministratie, te vinden bij alle zorginstellingen, gemeentes en zorgverzekeraars, maakt door de privatisering van de sector een razendsnelle ontwikkeling door. De complexe administratie, die hand in hand gaat met constante veranderingen in wet- en regelgeving, brengen hoofdbrekens voor zorginstellingen met zich mee.

Wendy Swier, recruitment specialist voor financiële professionals in de zorg bij Walters People: ‘Ervaren zorgadministrateurs die de transitie naar een future proof zorgadministratie kunnen dragen zijn simpelweg niet te vinden.’

Hoe is het tekort aan medewerkers op de zorgadministratie ontstaan?
“Tot een paar jaar geleden werd er veel met subsidies gewerkt. Tot die tijd konden financiële tekorten – bijvoorbeeld de zorg die het ziekenhuis van Amsterdam aan een toerist uit Maastricht verleent – verrekend worden met subsidies. De zorgadministratie hoefde daardoor niet tot achter de punt komma te kloppen, en de processen waren relatief eenvoudig. Nu de subsidies door de privatisering van de zorg grotendeels zijn stopgezet moeten zorginstellingen en gemeentes bewaken dat de kosten van elke behandeling honderd procent gedekt worden. Het werkveld is zo complex geworden dat zorginstellingen op zoek moeten naar een nieuw type zorgadministrateur.”

Waarom kunnen de huidige zorgadministrateurs dit werk niet doen?
“Vooral op senior niveau is de functie essentieel veranderd is. Waar de zorgadministratie een aantal jaren geleden te vergelijken was met een debiteuren- of crediteurenadministratie, moeten zorgadministraties nu kritisch kijken naar hun processen. Er valt nog enorm veel te winnen bij het efficiënter inrichten van geldstromen en het optimaliseren van data. Voor iemand die niet aangenomen is op deze kwaliteiten is dat onderdeel van de functie vaak te hoog gegrepen. Daarnaast merken zorginstellingen dat zij een gebrek aan kennis hebben over de nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van zorgadministratie.”

Hoe komt het dat de ‘zorgadministrateur 2.0’ bijna niet te vinden is?
“Er is bij hogescholen geen officiële opleiding tot zorgadministrateur. Studenten worden op school ook niet warmgemaakt voor een carrière in dit werkveld, omdat het door alle veranderingen ook bij studiebegeleiders nog niet echt op de radar staat. Er wordt dus nu vooral ingezet op het opleiden van net-afgestudeerden door middel van een post-hbo opleiding. Deze opleiding kunnen studenten online volgen, maar ook als werk/leertraject. Wij hebben al verschillende enthousiaste starters aan zorginstellingen mogen koppelen voor zo'n leertraject, en deze opzet werkt uitstekend. Zorginstellingen halen zo namelijk iemand aan boord die met ingewikkelde excel-bestanden kan werken, processen weet te doorgronden en volledig op de hoogte is van de nieuwe wet- en regelgeving.”

Wat raad jij instellingen aan die op zoek zijn naar nieuwe zorgadministrateurs?
“Ik merk dat veel instellingen nog steeds het gevoel hebben dat senior zorgadministrateurs ergens rondlopen. Dat is deels waar, maar nu de wet- en regelgeving zo snel verandert, zijn de huidige seniors vaak niet de beste keus. Om future proof te blijven, is het beter om een zorgadministrateur in opleiding aan te trekken. Zij kunnen namelijk de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om over vijf jaar de kar te trekken. Laat de huidige groep seniors in hun kracht staan door de administratie tot in de puntjes verzorgd te houden, en stoom de nieuwe generatie klaar voor de zorgadministratie van de toekomst.”

Gerelateerde artikelen