Zijn Singapore en Maleisië het nieuwe Zwitserland?

De Amerikaanse belastingdienst probeert dezer dagen bankgigant UBS AG te dwingen om openbaar te maken hoeveel een Chinese Amerikaan op een rekening bij UBS Singapore heeft staan.

Opent de Internal Revenue Service een nieuw front tegen Amerikaanse staatsburgers die belasting ontwijken?

De laatste jaren lag de focus van de IRS vooral op banken in Zwitserland bij de strijd tegen off-shore belastingontduiking. Inmiddels hebben meer dan 80 Zwitserse bank(vestiging)en hun boeken moeten openen en ruim 5 miljard dollar aan schikkingen en boetes betaald voor het assisteren van US burgers bij het verstoppen van tegoeden en bezittingen. Meer dan 50.000 van die buregers zijn nu met naam en (voormalige) rekeningen bekend – de vraag is op welke regio de IRS nu het vergrootglas gaat leggen.

Misschien wel op Singapore en het verre Oosten, denkt Accountingtoday

In ieder geval vroeg de belastingdienst een federale rechter in Miami  om UBS, de grootste Zwitserse bank, te dwingen om gegevens over te leggen over ene Ching-Ye Hsiaw, een Amerikaans staatsburger die in China woont. De rechter heeft UBS opgedragen om uit te leggen waarom de bank dat tot op heden weigert.

De bank stelt dat Singapore wettelijk heeft vastgelegd dat de vertrouwelijkheid van dit soort gegevens alleen opgegeven kan en moet worden, en die gegevens alleen gedeeld mogen worden met ‘een buitenlandse overheid’, indien sprake is van aantoonbaar criminele activiteiten. En anders moet de rekeninghouder toestemming geven, hetgeen Hsiaw niet gedaan heeft. 

Maar volgens de IRS gaan de wetten van de US of A boven die van Singapore en andere landen – dat wil zeggen, UBS moet de gevraagde gegevens overdragen, wil zij ook in de VS activiteiten blijven ontplooien. 

UBS vermeed eerder een soortgelijke vervolging door $780 miljoen te betalen en gegevens over alle Amerikaanse rekeninghouders in Zwitserland over te dragen. Daarbij bleek dat mijnheer Hsiaw ook een rekening had bij UBS in Genève. 

Een andere interessante nieuwe financiële hub in de regio is overigens het Maleisische eilandje Labuan, gelegen voor de noordkust van Borneo, niet ver van Bruneï. Nauwelijks 75km2 groot en met ca 80.000 inwoners is het een rijzende financiële ster, naast Singapore, Hongkong, Kuala Lumpur en Jakarta. Volgens het Labuan International Business and Finance Centre telt het eilandje momenteel ruim 11.600 vennootschappen, 57 internationale banken, 209 verzekeringsbedrijven, 359 leasing companies, 130 ‘Stichtingen’ en negen investeringsfondsen… 

 

accountingtoday

Gerelateerde artikelen