Zeven Q’s van en voor de excellente finance professional

Een nieuw internationaal ACCA-onderzoek identificeert welke competenties voor de moderne financial onontbeerlijk zijn.
Intelligentie, creativiteit, emotionele intelligentie, visie, ervaring, technische kennis & vaardigheden, en alles weten over de digitalisering van de economie, dat zijn volgens ACCA de  persoonlijke KPI’s (of USP’s) waarop organisaties nu en in de nabije toekomst hun werving en selectie zullen baseren.
 
Daarom heeft ACCA een set van zeven ‘Q’s opgesteld als meetlat voor de moderne financial.  Die moet scoren op:
 
  • Technical and ethical competencies (TEQ):  kennis en vaardigheden die de professional in staat stellen zijn werk te doen naar en volgens een vastgestelde standaard en normenset. Denk RC, RA, CPA.
  • Intelligence (IQ):  kennis kunnen begrijpen, vergaren en toepassen om problemen op te lossen en besluiten te nemen.
  • Creativiteit (CQ):  de competentie om bestaande kennis ‘lateraal’ in te zetten, patronen te zien, verbindingen te leggen, scenario’s te ontwikkelen en doorrekenen en nieuwe ideeën te genereren.
  • Digital (DQ):  weten wat er is, kan en binnenkrot zal komen. En die kennis nuttig gebruiken.
  • Emotional intelligence (EQ):  je eigen emoties en die van je medemens kennen, her en erkennen. Deze in bedwang houden en respecteren in anderen. 
  • Visie (VQ): trends op tijd herkennen of voorspellen op basis van beschikbare data.
  • Experience (XQ): weten wat de klant waarom en wanneer wil , aan die wensen proactief tegemoet komen en zo waarde creëren.
 
Het volledige rapport mét een interactieve zelftest om te bepalen waar u zelf staat, qua deze zeven Q’s, is hier online in te zien: members.accaglobal.com.
Gerelateerde artikelen