Zeuren over zeven ton? Apple betaalt CEO 65 miljoen en dat is een koopje!

Apple Inc.’s Tim Cook heeft de beste pay-for-performance beloning van alle CEO’s in de Bloomberg Pay Index, die de honderd best betaalde US-executives identificeert en (dagelijks!) hun beloning waardeert.
Cook verdiende vorig jaar $65,2 miljoen. Gedurende de drie jaren die hij nu aan het hoofd van de onderneming staat, groeide de omzet met 69% tot $183 miljard, de winst met 53% tot 39,5 miljard. Alleen al de Iphone zorgde voor meer dan 100 miljard omzet. 
 
Daarmee vergeleken is de totale beloning van de 54-jarige CEO een schijntje – en hij staat slechts op nr 17 van de best betaalde Amerikaanse CEO’s! De pay-for-performance ratio in de Bloomberg-ranking wordt berekend door de beloning om te zetten in het percentage van de economische winst van de onderneming – gedefinieerd als ‘after-tax net operating profit minus its cost of capital’.
 
Cooks pakket bedraagt slechts 0,2% van die economische winst van Apple– waarmee hij de meest bescheiden beloning krijgt van alle CEO’s in de lijst.  Dat pakket bestond uit een salaris van 1,8 miljoen, een bonus van 6,7 miljhoen en zeven ton ‘security’ kosten. Daarnaast kwamen er voor $56 miljoen aandelenopties vrij.
 
Satya Nadella, CEO van Microsoft Corp. Sinds februari 2014, scoort de tweede plaats in termen van laag salaris, goed voor de aandeelhouders. Zijn jaarinkomen van $43,5 miljoen in 2014 representeert 0.4 procent van de winst die Microsoft maakte. Op 3 staat Exxon Mobil Corp.’s Rex Tillerson (beloning 0,7% van de winst), op 4 Coca-Cola Co.’s Muhtar Kent (1,2%). Niet minder dsn 36 van de bedrijven met duur betaaldeCEO’s maakten overigens helemaal geen ‘economische’ winst. 
 
ABN maakte wel winst: € 1,1 miljard. 
Gerelateerde artikelen