Zakelijk handelen accountant ‘valt onder tuchtrecht’

De vraag of het zakelijk handelen van een accountant thuis hoort bij de tuchtrechter, is door de Accountantskamer positief beantwoord. Maar de klacht is ongegrond en deels niet-ontvankelijk.

Dat blijkt uit het vonnis in een zaak die in juli bij de Accountantskamer diende. Tegenover elkaar stonden een registeraccountant en ondernemers met wie hij in een zaak participeerde. Voor dezelfde onderneming verrichtte hij kort ervoor nog accountantswerkzaamheden. Zelf hield hij zich niet met de administratie bezig, zei hij, maar toch ontvingen de zakelijke partners rekeningen via zijn accountantskantoor. De klagers vermoedden een schijnconstructie ter “maskering van activiteiten die haaks staan op die van een registeraccountant.” De RA meende dat zijn zakelijke activiteiten niet vallen onder het tuchtrecht voor accountants. De tuchtrechter is het daarmee oneens. Hij werkte met ze samen en zegde in een e-mail toe dat hij de publicatiestukken 2008, 2009 en 2010 zou opmaken. Dit valt wel degelijk onder beroepsmatig handelen van de Wet RA.

Toch leiden de klachten niet tot een maatregel. Hij werkte met ze samen en zegde in een e-mail toe dat hij de publicatiestukken 2008, 2009 en 2010 zou opmaken. Dit valt wel degelijk onder beroepsmatig handelen van de Wet RA. Een groot deel van de klachten waren de klagers al in 2010 bekend. Het gaat onder meer om facturen van de accountant en de bewuste samenwerking. Daarover hebben ze te laat geklaagd bij de tuchtrechter. Ook de klacht dat hij als accountant niet zou mogen participeren in de onderneming, is ongegrond. De klagers hebben nagelaten toe te lichten waarom de accountant dit niet zou mogen. Ook de klacht over een gewraakte door de RA in rekening gebrachte managementvergoeding is ongegrond: deze was in overeenstemming met de aandeelhoudersovereenkomst.

• Zaaknr. 16/669

Lees ook:

• ‘Zakelijk geschil hoort niet thuis bij tuchtrechter’

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen