Wordt GE het volgende probleemdossier voor KPMG?

Fraudeonderzoeker Harry Markopolos spreekt over ‘a bigger fraud than Enron’ en heeft het daarom gekscherend over ‘GEnron’.

Hoogleraar Marcel Pheijffer schrijft in een column in het FD over een analyse van Harry Markopolos, die eerder onder meer de Madoff-fraude ontrafelde. 

Op de website www.gefraud.com/ staat de 175 pagina tellende analyse van Markopolos voor de geïnteresseerde lezer. Pheijffer haalt er in zijn column wat highlights uit. 

Volgens de onderzoeker zitten in het verzekeringsbedrijf van GE verborgen verliezen en zijn extra afschrijvingen noodzakelijk. Het zou gaan om 40 miljard dollar oftewel 40 procent van GE’s marktkapitalisatie. Markopolos voegt daaraan toe dat het om een minimumbedrag gaat; hij onderzocht slechts het topje van de ijsberg.

Ook legt hij bloot dat GE elke twee tot vier jaar het rapportageopzet wijzigde, zodat cijfers in de loop der tijd onvergelijkbaar werden. En toont hij aan dat GE-partners in joint ventures op een andere (transparantere) manier verslag deden dan GE. De door GE openbaar gemaakte jaarstukken geven geen inzicht in de individuele prestaties van de vele dochterondernemingen van het concern.

Volgens Pheijffer kan het rapport, indien Markopolos gelijk blijkt te krijgen, vervelende gevolgen hebben voor accountant KPMG. Het kantoor ligt al zwaar onder vuur in onder meer Zuid-Afrika (de Gupta-affaire), het Verenigd Koninkrijk (het faillissement van Carillion) en de Verenigde Staten (verkrijging van gestolen toezichthoudersinformatie). Daarnaast scoort het bedrijf bij diverse toezichthouders wereldwijd zware onvoldoendes op het gebied van controlekwaliteit. 

Voor KPMG is het daarom te hopen dat Markopolos het ditmaal niet bij het juiste eind heeft, besluit de hoogleraar. 

Gerelateerde artikelen