Wirecard bedreigde partner van KPMG Duitsland

Topman Markus Braun probeerde het KPMG-onderzoek te saboteren.

De ongevallen betaaldienst Wirecard heeft geprobeerd om KPMG over te halen om een speciaal onderzoek af te zwakken. Topman Markus Braun nodigde daarvoor een topman van de accountantsorganisatie uit in zijn luxe skihut. Later dreigde hij KPMG-partner Sven-Olaf Leitz aan te klagen.

Dat heeft Leitz, lid van de raad van bestuur van KPMG Duitsland, verklaard tijdens de rechtszaak tegen Wirecard in Duitsland. Hij vertelde aan een panel van vijf rechters dat Wirecard herhaaldelijk lobbyde om de reikwijdte van het onderzoek naar de uitbestede activiteiten van Wirecard in Azië te beperken. De uitnodiging voor het skiën heeft de KPMG-partner afgeslagen.

Ook zou Wirecard in januari 2020 geprobeerd hebben om leden van het onderzoeksteam van KPMG te laten vervangen. KPMG heeft dat verzoek genegeerd. Vorig jaar zomer werd bij de rechtszaak tegen Wirecard-topmensen ook al duidelijk dat het betaalbedrijf probeerde om het onderzoek van KPMG te saboteren.

KPMG was niet de controlerend accountant van het ingestorte Wirecard, maar voerde een audit uit op verzoek van de Raad van Commissarissen na berichten over balansmanipulatie. De onderzoekers namen daarbij ook de rekeningen van Wirecard onder de loep.

Braun en twee andere voormalige senior executives van het in ongenade gevallen Duitse bedrijf worden beschuldigd van fraude, verduistering, markt- en boekhoudmanipulatie, waarop een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar staat.

De voormalige CEO Markus Braun, die sinds 2020 in politiehechtenis zit, vertelde de rechtbank dat hij oprecht bezorgd was over beschuldigingen van fraude door de Financial Times en drong aan op een grondig onderzoek door KPMG om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

De getuigenis van Leitz staat haaks op Brauns versie van de gebeurtenissen. KPMG-partner Leitz verklaarde dat Braun de beschuldigingen tegen Wirecard bagatelliseerde. Herhaaldelijk vroeg Braun waarom het nodig was om transactiegegevens en betalingsstromen tussen de outsourcingpartners van Wirecard in Azië en verkopers te controleren.

Leitz zei dat Braun had aangevoerd dat dergelijke gedetailleerde controles niet vereist waren bij de jaarlijkse audits en onnodig waren. Wirecard-topman Braun zou hebben gesmeekt om hem te vertrouwen. 

 

Gerelateerde artikelen