Wijziging UBLB 1965: verlegging inhoudingsplicht rentevoordeel personeelsleningen

Het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 wordt gewijzigd in verband met het bieden van de mogelijkheid tot verlegging van de inhoudingsplicht van de oud-werkgever naar de pensioenuitvoerder bij rentevoordelen op personeelsleningen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft dit concept lagere regelgeving meegestuurd met de memorie van antwoord bij de Fiscale Verzamelwet 2015.

Aanleiding voor deze wijziging is de maatregel die in de Fiscale verzamelwet 2015 is opgenomen waarbij de nihilwaardering van rentevoordelen op personeelsleningen wordt opgeheven. Veelal wordt overeengekomen dat dergelijke rentevoordelen ook na de datum van pensionering doorlopen. Voor dergelijke rentevoordelen blijft de oud-werkgever die dat rentevoordeel verstrekt inhoudingsplichtig.

Omdat die inhoudingsplichtige dan meestal verder geen loon meer aan die werknemer verstrekt, kan het praktischer zijn dat de verzekeraar van het pensioen van de betreffende werknemer de inhouding ter zake van het rentevoordeel op zich neemt. Dit wordt met onderhavige maatregel mogelijk gemaakt.

• Concept lagere regelgeving Rentevoordeel personeelslening

Gerelateerde artikelen