Wiebes stuurt voorstel tot wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting naar Kamer

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft een voorstel aan de Tweede Kamer gestuurd om de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met enkele aanpassingen inzake de fiscale eenheid (Wet aanpassing fiscale eenheid) te wijzigen.

Wiebes laat weten dat onlangs is gebleken dat het onderhavige wetsvoorstel nog op twee onderdelen moet worden aangepast om een onbedoelde uitwerking te voorkomen. Deze nota van wijziging bevat daarom twee aanvullende wijzigingen.

Het betreft in de eerste plaats een aanpassing van de in de tweede nota van wijziging opgenomen bepaling die ziet op de volgtijdige samenloop van de voorgestelde regeling tegen dubbele verliesneming bij vorderingen op een tussen- of topmaatschappij met de regeling voor vrijstelling van kwijtscheldingswinst. Met de aanpassing wordt in overeenstemming met het doel van die bepaling bereikt dat de volgtijdige samenloop van de genoemde twee regelingen hetzelfde uitwerkt als de samenloop van die regelingen binnen een boekjaar.

Daarnaast is een wijziging opgenomen van de overnameholdingbepaling. Die bepaling zorgt ervoor dat de rente over een overnameschuld niet de facto onbeperkt in aftrek kan komen op de winst van de overgenomen vennootschap. Met de wijziging wordt voorkomen dat de overnameholdingbepaling onder omstandigheden onbedoeld niet van toepassing zou zijn ingeval sprake is van een zuster-fiscale eenheid.

• Wijziging van de wet op de vennootschapsbelasting 1969 en enige andere wetten in verband met enkele aanpassingen inzake de fiscale eenheid

Gerelateerde artikelen