Wie een kuil graaft voor een ander…

De Bank van Portugal houdt voet bij stuk: lening van Goldman Sachs was aan ‘bad bank’, niet aan Novo Banco, het geredde deel van Banco Espirito Santo.
Goldman Sachs vormde met enkele kapitaalkrachtige cliënten een vehikel, dat toepasselijk Oak Finance Luxembourg SA genoemd werd, om vorig jaar juli een lening van $835 miljoen te verstrekken aan de toen al op sterven na dode Banco Espirito Santo (BES). 
 
Even later moest de Portugese nationale bank alsnog 5 miljard euro ophoesten om een levensvatbare nieuwe bank uit de failliete BES-boedel te redden, even toepasselijk Novo Banco genaamd. Aan de aandeelhouders (en crediteuren) van de BES bleef slechts een ‘bad bank’.
 
Hoewel Goldman Sachs reeds eind vorig jaar de lening aan bad bank BES grotendeels af moest schrijven (“Dat verlaagde potdorie onze winst én – belangrijker nog – het kostte ons bonussen!”) liet Goldman het er niet bij zitten.
De lening was aan Novo Banco, beweren ze via Oak Finance met steun van dure advocaten. En moet dus terugbetaald worden.
 
Maar de Bank van Portugal houdt voet bij stuk . “Wij hebben gegronde redenen om aan te nemen dat Oak Finance niet meer dan een artificiële constructie was, die puur handelde voor Goldman Sachs!”. En als zodanig is het wettelijk niet mogelijk die lening over te dragen aan de nieuwe bank. 
 
Gerelateerde artikelen