Wie controleert nog de kleine beursbedrijven?
In het jaarverslag van AND Publishing International (beurswaarde 9,4 miljoen euro) staat de passage te lezen: 'Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat we een nieuwe accountant kunnen vinden voor het einde van 2019.' CFO Marco Kok verklaart in een toelichting van geen enkele accountant een offerte te hebben gekregen. Ook Roodmicrotec, Value8, Lavide Holding en Esperite hebben nog geen accounant.
Reden is schaarste van gespecialiseerde accountants die het bovendien druk krijgen met de uitbreiding van organisaties die als OOB ('Organisaties van Openbaar Belang') bestempeld worden. Elektriciteitsnetbeheerders, grotere woningcorporaties en een handjevol wetenschappelijke instellingen gelden straks, net als banken, pensioenfondsen, verzekeraars en beursgenoteerde bedrijven, onder deze categorie.
Een bedrijf dat geen accountant heeft, wacht een aantal vervelende consequenties. Zo is het niet mogelijk een jaarrekening te publiceren met accountantsverklaring. Wie daar te lang mee wacht, riskeert een boete van de AFM. De beurstoezichthouder zette Lavide en Esperite daarvoor eerder dit jaar al op het strafbankje. Een ander probleem is dat bedrijven doorgaans geen krediet krijgen zonder goedgekeurde jaarcijfers.
De schaarste is ontstaan doordat drie van de negen kantoren met een OOB-vergunning hun licentie hebben ingeleverd: Baker Tilly, Grant Thornton en Accon AVM. Veel kleine beursfondsen waren bij hen klant. Nu kunnen ze alleen nog terrecht bij de Big Four, Mazars en BDO die schijnbaar geen tijd hebben voor de kleine beursbedrijven.
Lees verder: NBA bezorgd over daling aantal kantoren met OOB-vergunning