Wetswijziging moet accountants dwingen beursfondsen te controleren

Kleine beursfondsen hebben moeite een accountant te vinden door capaciteitsproblemen en strengere eisen.

Vorige week nog maakte het beursgenoteerde vastgoedfonds Bever Holding bekend geen accountant te kunnen vinden. 

Minister van Financiën Wopke Hoekstra bereidt daarom een wetswijziging voor die accountants moet dwingen om de jaarrekeningen van bedrijven met een beursnotering te controleren. Accountants mogen hen nu weigeren als klant, en dat dreigt een aantal kleine beursfondsen in financiële problemen te brengen.

Dat meldt het FD.

De minister wint momenteel advies in, onder meer juridisch. Hoekstra kan daarbij al een paar maanden rekenen op de hulp van twee speciaal aangestelde 'kwartiermakers'. Als de minister na de zomer met de Tweede Kamer over het thema heeft gesproken, starten de voorbereidingen voor een wetsvoorstel, meldt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Hoewel er volgens juristen waar het FD mee heeft gesproken veel 'haken en ogen' aan het voornemen kleven, is het een kleine opsteker voor bedrijven met een beursnotering. Uit een inventarisatie van het FD volgt dat nu zeker acht aan het Damrak genoteerde beursfondsen geen accountant hebben. Naast Bever Holding betreft het onder meer Value8, Esperite en Lavide Holding. 

Angst dat kleine fondsen hun boekhouding niet op orde hebben speelt hierbij een rol. Evenals een negatieve kosten-batenanalyse. 

Lees ook: Gezocht: kantoren die OOB-controles willen doen

Gerelateerde artikelen