Wetsvoorstel PvdA om einde te maken aan fiscale voordelen koning
Recourt verwacht dat het initiatiefwetsvoorstel in ieder geval kan rekenen op steun van de SP en D66. SP en GroenLinks reageerden meteen positief. Recourt wil bereiken dat de koning voortaan dezelfde fiscale behandeling krijgt als iedere andere Nederlander.
De leden van het Koninklijk Huis betalen wel belasting over hun vermogen, maar bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting en belasting over hun toelages. Om dit te veranderen is een grondwetswijziging nodig die veel tijd zal kosten.
Het debat donderdag gaat voor een belangrijk deel over de vermeende compensatie die koning Willem-Alexander krijgt voor de door hem betaalde vermogensbelasting. De compensatie is volgens RTL Nieuws verwerkt in de uitkering die het staatshoofd sinds de jaren zeventig ontvangt.
Premier Mark Rutte stelde donderdag echter zonder omhaal: “Er was geen belastingdeal.” Rutte herhaalde dat hij geen bewijs heeft kunnen vinden dat de koning één op één is gecompenseerd, maar het is ook niet duidelijk hoe het inkomen van de koning destijds is vastgesteld.
Volgens Rutte is met geld geschoven om te zorgen dat de koning er onder de streep niet op achteruitging, maar dat betekent nog niet dat er een geheime deal was om te compenseren voor de vermogensbelasting. De premier heeft een historisch onderzoek aangekondigd.
Het gaat donderdag ook over de hoogte van de uitkering die prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt. Ze krijgt dan een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Regeringspartij PvdA begrijpt, net als onder meer de SP, niet waarom die bedragen zo hoog moeten zijn als de prinses nog studeert.
(ANP)