Wethouder Amstelveen wil dat PwC rekening voor meerwerk intrekt

De Amstelveense wethouder van Financiën Herbert Raat wil dat controlerend accountant PwC een rekening van 15.000 euro voor meerwerk ‘Europese aanbestedingen’ intrekt. PwC heeft bij de jaarrekening 2014 een controleverklaring met beperking afgegeven, omdat er tekortkomingen zijn geconstateerd op het gebied van inkoop en aanbestedingen.

Begin vorig jaar constateerde de gemeentelijke controller dat een professionalisering van de inkooporganisatie nodig is. Die tekortkomingen zijn onderzocht. Dit heeft er onder meer toe geleid dat de gemeenteraad besloten heeft om een professioneel inkoop- en aanbestedingsbureau in te richten. De geconstateerde tekortkomingen hebben er toe geleid dat de accountant dit jaar een controleverklaring met beperking heeft afgegeven.

In een brief aan PwC laat wethouder Raat weten dat de door de accountant afgegeven kwalificatie ‘beperking ten aanzien van de rechtmatigheid’ hard is aangekomen. ‘De gemeente heeft hierdoor imagoschade geleden en het college heeft stevige maatregelen moeten treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen,’ aldus de wethouder. Volgens Raat heeft het ten aanzien van de inkoopprocedure bij de accountant aan de nodige scherpte ontbroken.

Raat wijst er fijntjes op dat de eigen concerncontroller van de gemeente ontdekte dat er fouten in het inkoopproces zijn gemaakt. Raat: ‘Op grond van deze eigen bevindingen is er vervolgens in nauwe samenspraak met u een verdiepingsonderzoek uitgevoerd dat ertoe leidde dat de tolerantiegrens voor een goedkeurende verklaring werd overschreden. Wanneer u proactiever had geacteerd op het inkoopdossier had wellicht tijdiger kunnen worden ingegrepen. Uiteraard is de gemeente zelf en niet de accountant verantwoordelijk voor een goede bedrijfsvoering. Een proactiever en scherpere houding van u ten aanzien van het inkoopproces had ons in staat gesteld eerder corrigerende maatregelen te treffen en daardoor wellicht gemeentelijke kosten, waaronder het door u gedeclareerde meerwerk van 15.000 euro, te besparen. Ik zou het daarom passend vinden dat u het in rekeninggestelde meerwerk “Europese aanbestedingen” intrekt.’

Zie ook:

Gerelateerde artikelen