Werkgevers niet voor FNV-voorstel flexibele AOW

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben reserves bij het FNV-voorstel om de AOW flexibel te maken met het oog op werknemers met een zwaar beroep. Volgens de ondernemersorganisaties moet goed worden gekeken naar de financiering van zo’n regeling. In cao’s worden bovendien al afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Volgens de ondernemersorganisaties kiest de FNV voor een generieke aanpak, ‘en die is per definitie duur’. Zij wijzen erop dat het vervroegen van het pensioen met een overbrugging naar de AOW-leeftijd nu al in veel pensioenregelingen mogelijk is. Ook deeltijdpensioen is een mogelijkheid om een zwaar beroep tot de AOW-leeftijd vol te kunnen houden.

De vraag is ook wat een zwaar beroep precies is. ‘Dat verschuift in de tijd, bijvoorbeeld vanwege technologische ontwikkelingen’, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat momenteel onderzoeken wat een zwaar beroep is. De resultaten daarvan moeten voor de zomer bekend zijn.

Gerelateerde artikelen