Werkgevers metaal en techniek betalen hogere pensioenpremie

De pensioenpremie bij pensioenfonds voor de metaal- en technieksector PMT gaat volgend jaar flink omhoog.

De verhoging komt volledig voor rekening van de werkgevers. Die betaalden tot nu toe een premie voor oude regelingen zoals de VUT en prepensioenregelingen. Dat percentage wordt nu bij de premie voor het ouderdomspensioen opgeteld.

De premie bedroeg dit jaar 22,2 procent van de pensioengrondslag, het deel van het salaris waarover pensioenpremie wordt berekend. Dat wordt gezamenlijk door werknemers en werkgevers betaald, waarbij het grootste deel voor rekening van de werkgevers komt. Daarnaast betaalden de werkgevers 5,78 procent van die pensioengrondslag aan de zogeheten VPL-premie. Vanaf volgend jaar worden die twee premies bij elkaar opgeteld en gaat de pensioenpremie naar 27,98 procent.

De opbouw van het pensioen gaat wel iets omlaag. Werknemersvoorzitter Jos Brocken van PMT noemt dat "een moeilijk besluit". "Helaas ontkomen we er niet aan. De lage rente en de lagere verwachte rendementen waar we mee moeten rekenen laten ons geen keus meer, het maakt pensioen duur."

PMT werkt voor ongeveer 34.000 ondernemingen met ruim 400.000 werknemers. Zo'n 700.000 mensen bouwden eerder een deel van hun pensioen bij PMT op en 220.000 mensen krijgen een pensioen van het fonds.

Gerelateerde artikelen