Wereldwijd onderzoek van IFAC: kantoren redelijk optimistisch over 2016, ondanks zorgen over de economie

De 2015 IFAC Global SMP Survey ondervroeg 6725 accountants in 169 landen. Tezamen bedienen dezen ruim 800.000 cliënten.
De IFAC Global Survey concludeert dit jaar, dat de gemiddelde accountant in kleine tot middelgrote kantoren (small- and medium-sized practices, SMPs) redelijk optimistisch is over de vooruitzichten van zijn of haar kantoor. De meerderheid denkt dat de omzet dit jaarop peil zal blijven of zelfs iets zal groeien. 
 
Toch is het optimisme iets getemperd, vergeleken met het vorig jaar. De groeikansen worden dit jaar in elk geval iets lager ingeschat, en dat geldt voor de meeste dienstensoorten. Daar staat tegenover dat de zorgen om morgen iets minder groot geworden zijn. Net als in 2014 gaat het hier vooral om het binnenhalen van nieuwe klanten ( daar maakt 47% zich erg of heel erg bezorgd over), het bijhouden van de nieuwe regelgeving (44%), “hoe onderscheidt ik me positief van de concurrent?” (43%), en druk op de prijzen (41%).
 
De meerderheid van de ondervraagden beseft dat de accountant een unieke positie heeft als (mogelijke) trusted advisor voor het MKB – voor de meeste kantoren de primaire doelgroep. Daar liggen dus de grootste kansen om de dienstverlening te verbreden en uit te breiden. 
 
Een forse helft van de deelnemers zegt al dergelijke diensten te verlenen:  tax planning (52%), corporate advies (45%), en management accounting (41%) komen het vaakst voor. De cliënten zelf maken zich het meeste zorgen over de onzekere economische vooruitzichten en de stijgende kosten.
 
Meer resultaten en bevindingen via www.ifac.org.
Gerelateerde artikelen