Weer uitstel rond IFRS

De IASB zegt dat er opnieuw vertraging is ontstaan, nu bij de herziening van IFRS4.
Er blijken weer timing-problemen op te doemen: IFRS4 Insurance Contracts, dat in een finale versie in 2016 zou verschijnen, loopt nauwelijks synchroon met IFRS9 Financial Instruments, de standaard die op 1 januari 2018 van kracht wordt. 
De nieuwe IFRS4 zou nog in 2016 klaar moeten zijn, maar de ervaring leert dat het nog maar zeer de vraag is of die datum gehaald gaat worden. Het IFRS4-project is al gestart in de late jaren ’90 van de vorige eeuw!  
 De International Accounting Standards Board (IASB) kondigde vorige maand aan dat er geconsulteerd zou worden rond bepaalde voorstellen, die de verzekeringssector zouden moeten helpen bij het oplossen van issues, die weer ontstaan doordat zij IFRS9 implementeren vóór de nieuwe standaard voor verzekeringscontracten beschikbaar is.
 
De maatregelen waarover feedback wordt gevraagd betreffen enerzijds voorstellen om de huidige (dus niet de nieuwe!) standaard IFRS4 zó aan te passen, dat bedrijven wier business model  ‘mainly’ het sluiten van verzekeringscontracten is, IFRS9 pas in 2021 zouden hoeven te implementeren (de ‘deferral’ benadering); en anderzijds voorstellen om verzekeraars die toch IFRS9 willen implementeren (incl. fair value!) de mogelijkheid te bieden om een aantal tijdelijk optredende incongruenties op te lossen door inkomsten te verplaatsen van het income statement naar OCI of ‘other comprehensive Income’ ( de ‘overlay’ benadering).
Meer over de debatten die binnen de IASB rond deze benaderingen schijnen te woeden leest u via accountancylive.com/.
Gerelateerde artikelen