WBSO blijft voor mkb toegangsticket tot innovatiebox

Er is meer bekend over de toekomst van de innovatiebox. De fiscale regeling zal uiterlijk vanaf 2021 veranderen, maar de WBSO blijft voor het mkb in ieder geval gelden als toegangsticket voor fiscaal voordeel op winst uit innovatie.

OESO beperkt belastingontwijking multinationals

Het afgelopen maandag gepubliceerde actieprogramma van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) leidt ertoe dat de nieuwe insteek voor de innovatiebox vooral consequenties heeft voor grote ondernemingen en multinationals. Voor grote ondernemingen en multinationals geven straks alleen nog patenten (of soortgelijke rechten) en copyrighted software toegang tot de innovatiebox en verdwijnt een WBSO-verklaring als toegangsticket. Deze inperking is onderdeel van nieuwe regels en afspraken om belastingontwijking te voorkomen. Deze afspraken moeten ertoe leiden dat het voor multinationals onmogelijk wordt om winsten en royalty’s door te sluizen naar fiscaal voordelige landen. Hierdoor lopen overheden op dit moment zo’n 100 tot 250 miljard dollar op jaarbasis mis.

Mkb ‘gespaard’ in nieuwe innovatiebox

In tegenstelling tot grote bedrijven en multinationals blijft de innovatiebox voor mkb’s toegankelijk voor zelf ontwikkelde immateriële activa die vernieuwend, bruikbaar, niet voor de hand liggend en gecertificeerd zijn volgens een transparant proces door een onafhankelijke instantie. Door deze brede scope, blijft de WBSO-verklaring voor het mkb dus gelden als toegangsticket voor de innovatiebox. In het actieprogramma wordt een bedrijf als mkb beschouwd als het minder dan 50 miljoen euro groepsomzet maakt en minder dan 7,5 miljoen euro groepswinst.

Innovatiebox voor 2021 aanpassen

Het nieuwe actieprogramma tegen belastingontwijking staat of valt met de implementatie door de afzonderlijke landen. Nederland moet uiterlijk voor 2021 de innovatiebox aanpassen. Tot het moment van aanpassing van de wet blijft de huidige innovatieboxregeling nog in stand, mogelijk gaat dit gepaard met een overgangsregeling.

[Bron: PNO Consultants]

Gerelateerde artikelen