Waterschade? Wie helpt je uit de brand met kortlopend krediet?
Als de bank niet thuis geeft als je een kortlopende lening nodig hebt, zijn er tegenwoordig alternatieven te over – tegen een forse prijs, dat wel.
Ook in de VS komen steeds vaker overstromingen voor na ‘overvloedige’ regenval. En niet elk (klein) bedrijf is verzekerd tegen de schade die dan kan ontstaan aan kantoor, voorraden en machines. Op CFO.com vertelt de eigenaresse van een bedrijf, dat lintjes en medailles levert aan het Amerikaanse leger (wat een niche!) hoe zij besloot nadat haar halve voorraad nat geworden was, hulp te vragen, niet van haar bank, maar van een alternatieve financier, in dit geval The Business Backer. Binnen twee dagen kreeg Marcie Lowder het geld dat zij nodig had om de schade te herstellen, plus een kredietfaciliteit. Daarvoor hoefde zij haar kantoor niet uit, alles ging via internet. Afbetaling gaat ook automatisch, elke keer dat haar bankrekening boven 0 komt gaat een bepaald percentage naar de Business Backer. Daalt haar omzet in een week, dan betaalt ze ook minder af. Krijgt ze een grote betaling binnen, dan betaalt ze meer terug.
Onderzoek in de VS in juni wees uit, dat waar grote banken slechts 22% van de aanvragen om overbruggingskrediet goedkeurden (kleine banken 49%), liefst 61% van de aanvragen bij ‘alternative lenders’ werden goedgekeurd. Die doen dat over het algemeen ook veel sneller, en meestal geschiedt de aanvraag en goedkeuring geheel online. Onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York wijst uit dat een normale aanvraag voor extra krediet bij de bank een MKB-bedrijf gemiddeld 33 uur praten en gegevens aandragen kost.
De kosten, gepaard gaande met zo’n alternatieve lening, zijn wel veel hoger dan die bij de bank. Meer voorbeelden van dergelijke ‘producten’ en wat de alternatieve financiers daarvoor vragen leest u in dit uitgebreide artikel op cfo.com.
Het uitgangspunt van al dergelijke financieringsbronnen is steeds: breng partijen met elkaar in contact, aan de ene kant die geld hebben en meer rendement willen maken dan bij de bank, en aan de andere kant die (snel) geld nodig hebben en daarvoor niet bij die bank terecht kunnen of willen. Er wordt gebruik gemaakt van vier types transacties: donation, reward, equity en debt (ook peer-to-peer lending genoemd).
Men spreekt van ‘donation crowdfunding’ wanneer de financiering gezocht wordt door een goed doel, waarbij geen beloning geboden noch verwacht wordt, anders dan morele tevredenheid of trots.
Bedrijven die iets nieuws willen ontwikkelen en op de markt brengen nemen vaak hun toevlucht tot een lening via ‘reward crowdfunding’ om bijvoorbeeld een prototype te ontwikkelen en testen – daarbij belooft de ontvanger het geld terug te betalen, al dan niet met rente, als de uitvinding aanslaat en geld op gaat leveren.
Bij Equity crowdfunding kopen de geldschieters een of meerdere aandelen in de onderneming, waarbij meer wet- en regelgeving spelen dan bij een simpele IOU.
P2P leners wenden zich gemeenlijk tot een ‘virtuele marktplaats’ waar zij hun financieringsbehoefte etaleren, compleet met alle benodigde documentatie en een risk rating. Geldverschaffers kunnen ‘bieden’ door een voorstel te den voor een bedrag met gevraagde rente. Zijn er meer bieders, dan zal de gevraagde rente dalen. Zodra de aanvrager voldoende aangeboden heeft gekregen worden contracten gesloten en ontvangt de intermediair (de marktplaats) zijn fee. Ook in ons land zijn inmiddels veel organisaties en platforms actief, zoals http://www.crowdfunding.nl/, symbid.nl/, dekredietunie.nl/,