Wat is eigenlijk het doel van vennootschapsbelasting?

Steeds vaker worden de effectiviteit en bestaansreden van belastingheffing op de winsten van ondernemingen ter discussie gesteld.
Robert Maas is een van de meeste gerespecteerde fiscalisten van het Verenigd Koninkrijk. Als partner van CBW  werd hem tijdens de 2013 LexisNexis Taxation Awards  een Lifetime Achievement award uitgereikt.  
Op financialdirector.co.uk stelt hij, dat de vele discussies over de raison d’être van de vennootschapsbelasting slechts “the tip of the problematic tax iceberg” belichten. 
 
Velen vragen zich af of de vennootschapsbelasting nog wel past bij het huidige geglobaliseerde bedrijfsleven. Grote multinationals betalen niets, het MKB is de klos, kortweg gesteld, en dat is oneerlijk. We kunnen die belasting dus maar beter afschaffen.
Belangrijk in deze discussie is het antwoord op de kernvraag: wat is eigenlijk het doel van de vennootschapsbelasting?  Veel economen vinden het maar onlogisch om (de winst van) ondernemingen te belasten – immers, een onderneming is alleen het kanaal waarlangs aandeelhouders waarde  en koopkracht creëren uit transacties. Het is dus logischer om alleen de winst van de aandeelhouder te belasten. Anderen wijzen erop, dat ondernemingen lang niet al hun ‘winst’ distribueren, en dat het daarom wel degelijk efficiënt en eerlijk is om te zorgen dat een redelijke belasting geheven wordt op de extra waarde die in de onderneming gerealiseerd wordt. 
 
Blijft het probleem, dat niet altijd even eenduidig is vast te stellen waar multinationals precies hun winsten realiseren. En de onmiskenbare fiscale concurrentie tussen de verschillende landen. En dat grote bedrijven misschien gemakkelijker belasting ‘optimaliseren’ dan kleinere, hetgeen ongelijkheid creëert. 
Maas stelt interessante vragen en wijst voorzichtig op mogelijke antwoorden. 
Gerelateerde artikelen