Wat is een gouden medaille waard?

En hoeveel belasting betaal je daarover?
In Peking krijg je er miljoenen Yuan voor. En een  miljard zelfs (roepie, € 72.000) in Indonesië, 50 miljoen Dong / € 2000 in Vietnam. Maleisië gunt de gouden plakwinnaar een miljoen Ringgit, oftewel 200.000 Euro. Op de Philippijnen krijgt een gouden medaillewinnaar 5 miljoen Pesos ( ongeveer € 75.000), maar ook nog een studiebeurs en gratis ziektekostenverzekering. 
 
Bij onze buren is de Stiftung Deutsche Sporthilfe (DSH) minder vrijgevig: daar krijgt de medaillewinnaar 15.000 Euro. Maar een Italiaan krijgt het tienvoudige, een Griekse atleet zelfs het twaalfvoudige! 
En natuurlijk moeten de Duitse medaillewinnaars gewoon inkomstenbelasting betalen over hun premie-inkomsten, net als in de USA . Overigens wordt in Duitsland op de inkomsten wegens prestaties (of blote aanwezigheid) van buitenlandse sporters op Duitse sportevenementen 15% direct ingehouden (§ 50a (1) Nr. 1 und (2) EStG).
 
De gouden medaille zelf is tegen de dagprijs van deze week ongeveer €530 waard, een zilveren de helft en een bronzen nog geen €4.  Die waarde moeten Amerikaanse sporters als ‘earned income abroad’ wel opgeven en optellen voor hun inkomstenbelasting, naast de bonus voor goud ($25.000), zilver ($15.000) en Brons ($10.000).
De actiegroep Americans for Tax Reform berekende deze week dat een Amerikaanse gouden medaillewinnaar over zijn beloning tot wel $9900 belasting betaalt, een zilveren medaillewinnaar betaalt $5940 en de bronzen $3960 . Afhankelijk natuurlijk van waar de rest van zijn (sponsor)inkomsten hem of haar doet eindigen, qua jaarinkomen. 
In Groot Brittannië krijgen de medaillewinnaars niets extra, maar ze betalen wel gewoon belasting over andere inkomsten uit hun sport  (denk aan de £2 miljoen die Murray ‘verdiende’ met zijn titel op Wimbledon.
 
Natuurlijk ziet ook onze Belastingdienst het prijzengeld als loon. Alle vaderlandse sporters in Rio zijn tijdelijk in dienst van NOC*NSF, dat ook het prijzengeld uitkeert. En daarover moeten de sporters net als iedere andere hardwerkende Nederlander gewoon inkomstenbelasting betalen. Dat prijzengeld is ook nog eens met 15 procent verlaagd, waardoor een gouden plak geen €30.000 oplevert, maar nog maar €25.500. Daarover zullen de meeste beroepssporters dus wel tussen de 40 en de 52% moeten afdragen – meer dan iemand die de Lotto wint, zoals de Telegraaf zuur opmerkt. 
 
Wiebe Brink van EY Belastingadviseurs bepleit in een blog op de website van EY dat Nederland zijn Olympische sporthelden fiscaal warmer onthaalt. Bijvoorbeeld door een gewonnen medaillebonus niet direct weg te belasten, maar “de sporter de mogelijkheid te geven het geld  ( tijdelijk?) onbelast weg te zetten.” 
 
Hollandser kan het haast niet…
Gerelateerde artikelen