Wat grote kantoren zoeken in kandidaten (en hun cv’s)

Grote organisaties vissen naar finance-talent onder net (of nog net niet) afgestudeerden. Waar letten zij op bij de selectie?

Een bijdrage op aicpa.org inventariseert de selectiecriteria van grote ondernemingen, op zoek naar nieuwe accountants in en buiten de business. “Meer dan 50% van onze nieuwe medewerkers nemen we direct vanaf de universiteit in dienst,” zegt Kathy Schaum, verantwoordelijk voor werving en selectie bij KPMG USA. Maar alleen een fraaie cijferlijst is al lang niet meer voldoende, wil je een echte carrière in Finance.

Enkele tips van recruiters van grote ondernemingen, waaronder de Big Four.

Haal zo snel mogelijk je CPA. Grote kantoren eisen dat hun verse medewerkers zo snel mogelijk hun public accountantsdiploma halen. Grant Thornton en KPMG prefereren kandidaten die al de voor de CPA-licentie verplichte 150 praktijkstudieuren en zoveel mogelijk (deel)examens achter de rug hebben. Beide werkgevers kennen leuke financiële beloningen voor nieuwe werknemers die snel hun CPA-diploma halen: een bonus van $5000 in het eerste dienstjaar of $3000 in het tweede.

Up-to-date qua technologie. Kunnen werken met Excel natuurlijk, maar kandidaten die aantonen zich ook andere financiële software snel eigen te kunnen maken hebben duidelijk een streepje voor.  De meeste kantoren hebben hun eigen ‘proprietary’ software, waarmee ze dat kunnen bewijzen.

Data-analyse is ‘hot’, daarom is het nuttig als kandidaten tijdens hun studie analytics-colleges gevolgd hebben, off daar anderszins ervaring mee hebben opgedaan. Enkele kantoren ontwikkelden daartoe eigen opleidingen met en in business schools; kandidaten die daarvoor slaagden krijgen meteen een baan.

Sterke communicatieve vaardigheden. Helder en logisch schriftelijk rapporteren en over de bevindingen gemakkelijk kunnen ‘spreken in het openbaar’ zijn sine qua nons. Goed kunnen rekenen blijft belangrijk, zegt recruiter Robert Half. “Maar accountants die met succes hun verhaal schriftelijk kunnen overbrengen  hebben een streepje voor – daarom zouden opleidingen meer moeten doen aan schriftelijk rapporteren, offertes uitbrengen en nette brieven schrijven!”

Extra-curriculaire activiteiten  op je cv blijven gewicht in de schaal leggen. “Hoe breder je competentieprofiel, hoe aantrekkelijker kandidaat!” Dat geldt ook voor eventuele tweede studies of bijvakken – een gemakkelijk pakket legt het altijd af tegen diversiteit, ook qua gevolgde vakken. Enige werkervaring, al dan niet in stages, is ook een duidelijke pré. “Het is goed als kandidaten al enige ervaring hebben met werken op kantoor en op tijd komen…”

Team-player zijn is ook belangrijk: accountants, in en buiten de business, werken meestal samen met anderen.  Ervaring in ( het werken met) andere functies dan Finance is dan ook nuttig.

Last but not least past de net-afgestudeerden enige bescheidenheid. “Heel vaak,” zeggen zowel de recruiters van KPMG als van Grant Thornton, “komen we kandidaten tegen die zichzelf overschatten en een air hebben van ‘Ik zal het hier wel eens even gaan maken’. 

Ze hebben geen idee, hoeveel tijd, bloed, zweet en tranen het kost vóór je bij ons partner wordt.”

Gerelateerde artikelen