Wal-Mart heeft $76 miljard op rekeningen van ‘geheime’ brievenbusfirma’s

Volgens Amerikaanse vakbonden houdt Wal-Mart Stores Inc. ruim 76 miljard dollar aan bezittingen verborgen in fiscaal vriendelijke oorden, al lees je dat nergens in hun jaarverslag.
Onderzoek door de United Food & Commercial Workers International Union, gepubliceerd door Americans for Tax Fairness,  heeft uitgewezen dat het Wal-Mart concern tenminste 78 brievenbusdochters heeft, waarvan er meer dan 30 nog na 2009 opgericht werden. Geen van deze dochters komt voor in de SEC-filings van Wal-Mart. Via deze papieren bedrijven is de retailer erin geslaagd meer dan 3,5 miljard aan belasting te ontwijken over de afgelopen zes jaar, zo leert grondig onderzoek van de betreffende jaarverslagen. Ruim 90% van die brievenbusfirma’s zijn gevestigd in Nederland en Luxemburg.
 
Nederlandse dochters "own assets worth $12,6 billion". De Luxemburgse dochters hebben tussen 2010 en 2013 $1,3 miljard winst gemaakt – zonder dat Wal-Mart er ooit een enkele winkel dreef. Over dat bedrag hoefden zij slechts 1% belasting te betalen. 
 
Alle ca. 3500 winkels van het concern in China, Centraaal Amerika, het U.K., Brazilië, Japan, South Africa en Chili blijken eigendom van dochters in belastingparadijsjes als de Maagdeneilanden, Curacao en Luxemburg.  
 
Randy Hargrove, woordvoerder namens Wal-Mart, noemt het rapoport “incompleet en tendentieus”.  Wal-Mart werkt geheel compliant aan alle wet- en regelgeving van IRS en SEC, en aan die van alle landen waarin de onderneming actief is. “De SEC verbiedt bedrijven helemaal niet om te zwijgen over dochters die belast zijn met aanzienlijke intercompany transactions."
 
Meer details over hoe Wal-Mart met belastingen omgaat via het rapport zelf. 
Gerelateerde artikelen