Waarschuwing: begin 2025 wordt de Open CV afgeschaft

Er moet worden afgerekend over de stille en fiscale reserves.

Vanaf 1 januari 2025 wijzigen de regels voor het zijn van een open commanditaire vennootschap, de Open CV. Het onderscheid verdwijnt tussen de besloten en de open commanditaire vennootschap (CV). De CV kwalificeert vanaf dan alleen als besloten, waardoor deze fiscaal transparant wordt. De resultaten en de activa en passiva op de balans worden dan aan de participanten toegerekend.

Hiervoor waarschuwt de Auxilium Adviesgroep, een netwerkorganisatie voor accountancy. Zij wijst erop dat het gevolg van deze wijziging is dat de CV niet meer belastingplichtig is voor de vennootschapsbelasting en moet afrekenen over de stille en fiscale reserves. Dat is inclusief goodwill, aldus Auxilium.

Verder kan er een afrekening plaatsvinden in box 2. Dit omdat de commanditaire vennoten worden geacht hun belang in de Open CV te hebben vervreemd.

Auxilium adviseert om de afrekening te voorkomen door het overgangsrecht te gebruiken. Daarvoor, moet de participatie worden ingebracht in de BV via een aandelenfusie. Zowel de inkomsten-, als vennootschapsbelastingclaim worden hiermee doorgeschoven.

Aan het gebruik van zowel de aandelenfusiefaciliteit en de doorschuiffaciliteit zijn echter wel voorwaarden verbonden. Bestaan de bezittingen van de CV uit onroerende zaken, dan is in beginsel overdrachtsbelasting verschuldigd bij de inbreng in de BV. De inbreng is onder voorwaarden vrijgesteld van overdrachtsbelasting, als de Open CV al bestond op Prinsjesdag 2023 (19 september), zo weet Auxilium.

Maar het is ook mogelijk om de onroerende zaken uit de open CV aan te geven in box 3 in plaats van in de BV. In dat geval vindt afrekening plaats over de inkomstenbelasting- en vennootschapsbelasting claim.

Gerelateerde artikelen