Waarom nog een jaarrekening op papier?!

Na een lekkere frisse avondwandeling bij kerstlichtjes en de eerste knallende oudejaarsgeluiden weer verder met de voorbereiding van XBRLreports voor het maken van een digitale SBR-jaarrekening voor deponering bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Samen met ‪‎ElkeDagBij‬ gaan we maandag 4 januari 10 jaarrekeningen over boekjaar 2015 deponeren bij de KvK. Bij ElkeDagBij zijn de administraties elke dag bij dus is een jaarrekening op 4 januari dan ook zo gepiept. Met XBRLreports wordt er een ‪‎SBR‬-rapportage van gemaakt voor de KvK.

Al lopende in de invallende schemer loop je dan te denken, waarom doen we dit eigenlijk. De jaarrekening is nog altijd een compleet overzicht van de financiële cijfers van het afgelopen jaar.

Bij de meeste kantoren staat heel 2016 in het teken van het maken van jaarrekeningen over 2015. Hier wordt heel veel tijd aan besteed, dit moet een mooi rapport worden, dit is hét product waar dan ook veel geld voor gevraagd wordt.

Als de administratie elke dag bij is en ook elke dag gecontroleerd wordt, dan is het maken van een jaarrekening helemaal geen issue meer.

De deponering van de jaarrekening bij de ‪‎KvK‬ gaat nu digitaal met XBRLreports. Het digitaal deponeren kan al lang, maar is nog geen algemeen goed. Maar dat gaat het wel worden, vanaf boekjaar 2016 moet iedere jaarrekening in SBR gedeponeerd worden. Met ‎XBRLreports‬ is dat een fluitje van een cent.

Ook naar de bank kan de jaarrekening nu met SBR digitaal worden aangeleverd, steeds meer banken gaan kosten in rekening brengen als er niet in SBR wordt aangeleverd. Ook dat is met XBRLreports een fluitje van een cent. Er vanuit gaande dat de administratie helemaal bij en compleet is.

Je gaat je dan afvragen waarom maken we dan nog een jaarrekening op papier. Een mooi voornemen voor 2016 daar eens over na te denken.

[Durk Tuinier, SBR expert XBRLreports]

Gerelateerde artikelen