Waarom leent Microsoft om de overname van Linkedin te betalen?

Ruim 100 miljard in kas, daarmee kunnen ze vier keer Linkedin kopen…
Waarom denkt Microsoft dat het verstandig is om geld te lenen voor de aankoop van Linkedin, terwijl het ruim 100 miljard in kas heeft? 
Waarschijnlijk om zo een enorme belastingaanslag te voorkomen. Om de overname te betalen, zou Microsoft die 26 miljard namelijk moeten ‘repatriëren”- de meeste reserves houdt de onderneming aan búiten de Verenigde Staten, waar ze 35% belasting zou moeten betalen over de voor de koopsom naar het hoofdkantoor over te maken gelden.  
 
En dat is niet het  enige voordeel van een lening. De onderneming kan ook de te betalen rente aftrekken, waardoor de aanslag in de VS verder omlaag kan. In totaal schat men dat Microsoft door de 26 miljard te lenen ca 9 miljard dollar aan belasting bespaart, alleen al dit jaar. 
 
“Er is toch iets mis, als een bedrijf met zó enorm veel cash er voor kiest om een acquisitie met nieuwe schulden te betalen,” merkt  Robert McIntyre, executive director van actiegroep Citizens for Tax Justice op.
Geld lenen om in de VS belastingen te ontlopen is geen zeldzaamheid bij de grote Amerikaanse ondernemingen. Zo leende Apple (met $180 miljard in kas) in 2015 $6,5 miljard… om de aandeelhouders hun dividend te betalen!
Tim Cook destijds nog zei dat “het flauwekul was om daarop kritiek te hebben: we kunnen bijna gratis lenen, en daarmee besparen we in totaal wel 40% belasting!” 
 
Desalniettemin zijn de forse schulden van Microsoft in de USA voor Moody’s aanleiding om te bezien of de rating van de onderneming verlaagd moet worden… Microsoft heeft aangekondigd dit jaar voor 10 miljard aandelen terug te kopen, maar heeft in de VS slechts 3 miljard in kas. Dus de schulden nog eens verhogen met ruim 20 miljard verslechtert de kredietwaardigheid van Microsoft aanzienlijk!
 
Veel Amerikaanse bedrijven, vooral in de tech- en farma-sectoren, lobbyen al jaren bij de overheid om hen een zogenaamde “repatriation holiday” te gunnen, waardoor zij meer zouden investeren in de USA.  Om nog maar niet te spreken van hun verzet tegen de hoge en nauwelijks concurrerende vennootschapsbelastingtarieven. 
 
Gerelateerde artikelen