Waar(om) financiële verslaggeving nog steeds tekortschiet

De Harvard Business Review bekritiseert ‘de staat van de verslaggeving’ – de vage regelgeving, de onbetrouwbare subjectiviteit, en de valse kengetallen die een degelijk oordeel over de werkelijke stand van zaken bemoeilijken.

“Even after a raft of reforms, corporate accounting remains murky. Here’s what you need to know to evaluate a company accurately, “ beloven de auteurs H. David Sherman en S. David Young op het voorblad van hun bijdrage aan de eerbiedwaardige HBR.

Ondanks steeds striktere regelgeving, zoals SarbanesOxley, Dodd-Frank of BEPS, kunnen beleggers, commissarissen en bestuurders in het algemeen nog steeds niet vertrouwen op de financiële verslaggeving om gefundeerd beslissingen te nemen over al dan niet investeren in een onderneming. Dat komt, omdat jaarverslagen doordrongen zijn van subjectieve schattingen, die geen betrouwbaar beeld geven ook al zijn ze zonder foute bedoelingen opgesteld. De traditionele kengetallen zijn bovendien vaak niet in staat om de echte ‘waarde’ van een onderneming te beschrijven, zeker niet als het om start-ups gaat. En regelgeving of geen regelgeving – de executive suite heeft er nog steeds alle belang bij (en gelegenheid om) om de zaken mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn.

In hun artikel beschrijven de auteurs wat de impact is geweest van recente regelgeving, en wat en hoe er verbeterd zou kunnen en moeten worden om de financiële verslaggeving meer inhoud en waarde te geven. Zoals een zorgvuldige analyse van de cijfers, én van de woorden die directies gebruiken.

https://hbr.org/2016/07/where-financial-reporting-still-falls-short

Gerelateerde artikelen