Waar blijven de standaarden voor eerlijke tax reporting?

IFRS- en GAAP-standaarden zijn bedoeld om informatie te verschaffen aan investeerders, financiers en andere crediteuren. Niet voor andere stakeholders, als de werknemers, de handelspartners of de fiscus.
Vandaag wordt in Groot Brittannië een symposium gehouden over de wenselijkheid en mogelijkheid van de introductie van ‘Tax Reporting Standards’, naast de bekende ‘financial reporting’ standaarden.
De aanleiding? De International Financial Reporting Standard  Foundation heeft geen aandacht voor andere ‘stakeholders’ bij nette, volledige en juiste financiële verslaglegging dan de geldschieters, de aandeelhouders, banken en andere kredietverschaffers.
 
En die zijn er wel degelijk, aldus professor en luis-in-de-pels Richard Murphy van taxresearch.org.uk. Financiële informatie is relevant en noodzakelijk voor 5 onderscheiden groepen ‘belanghebbenden’: 
  • De geldverschaffers
  • De werknemers
  • De handelspartners
  • De toezichthouders
  • Politiek en samenleving als geheel.
De IFRS Foundation erkent in de eigen woorden eigenlijk alleen de belangren in dezen van de geldverschaffers: 
“The primary users of general purpose financial reporting are present and potential investors, lenders and other creditors, who use that information to make decisions about buying, selling or holding equity or debt instruments and providing or settling loans or other forms of credit. […] The primary users need information about the resources of the entity not only to assess an entity’s prospects for future net cash inflows but also how effectively and efficiently management has discharged their responsibilities to use the entity’s existing resources (i.e., stewardship). “
 
De Stichting zegt dat ook andere belanghebbenden de door ondernemingen geleverde financiële data wel nuttig kunnen gebruiken, maar dat zij hun specifieke informatiebehoeften maar uit andere bronnen moeten zien te bevredigen.
Bovendien, zegt de IFRS-board zelf, “zijn de belangen van de geldschieters lang niet altijd gelijk aan die van toezichthouders en andere stakeholders.”
 
Is het gezien de schandalen en discussies van de laatste tijd, en de tijdgeest, niet nuttig en nodig om ook internationale standaarden te ontwikkelen voor faire belastingadministratie en -aangiften? 
 
Gerelateerde artikelen