Waakhond wint oorlog met accountants over controleregel

Ouderwetse controleregels VS zijn vroeger opgesteld door de sector zelf.

De grootste Amerikaanse accountantskantoren moeten onafhankelijke buitenstaanders aanstellen om toezicht te houden op de kwaliteit van de audit. Ondanks protesten van de grote kantoren in de VS wordt deze plicht gewoon van kracht. De hoogste financiële toezichthouder in de VS, de SEC, heeft er groen licht voor gegeven.

  • Grote Accountantskantoren in de VS moeten onafhankelijke toezichthouders aanstellen
  • Die moeten toezien op de controlekwaliteit
  • De controlekwaliteit in de VS laat steeds meer te wensen over
  • De accountantslobby heeft zich fel verzet hiertegen
  • Regels voor de controle zijn nog ontworpen door de sector zelf

De nieuwe regel voor onafhankelijk toezicht op de controlekaliteit is afkomstig van accountancywaakhond PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board). De kantoren hebben daar een felle lobby tegen gevoerd.

De SEC veegde een last-minute poging van grote accountantsantoren van tafel om de nieuwe governance-regels te stoppen. Volgens de nieuwe kwaliteitsnormen moeten accountantskantoren die meer dan honderd beursgenoteerde bedrijven controleren een toezichthoudende raad oprichten die ten minste één onafhankelijke buitenstaander omvat. Dit geldt voor ongeveer een dozijn kantoren, waaronder de Big Four.

Noodzaak sterke kwaliteitscontrolesystemen

“Zonder hoogwaardige controles krijgen investeerders geen volledige en waarheidsgetrouwe financiële rapportages”, aldus Gary Gensler, voorzitter van de SEC. “Zonder sterke kwaliteitscontrolesystemen kunnen accountants geen consistente hoogwaardige controles uitvoeren.”

De PCAOB treedt de laatste jaren harder op tegen slordig controlewerk van accountants. Inspecteurs van de toezichthouder constateren een piek in het aantal gebrekkige controles sinds de coronapandemie.

De toezichthouder probeert daarom de regelgeving voor accountants aan te passen. Veel regels zijn nog van tientallen jaren geleden en zijn opgesteld door de sector zelf.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel overweegt een ​​rechtszaak om de nieuwe regelgeving te stoppen.

Gerelateerde artikelen