Waakhond start onderzoek naar energiebedrijven

Mogelijk een boete als tariefsverhoging niet volgens de regels was.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal een onderzoek starten naar de energiebedrijven die vanaf zaterdag hun tarieven verhogen. Dat laat een woordvoerder weten. Als blijkt dat de energiebedrijven niet de wettelijke termijn van dertig dagen hebben gehanteerd voor het inlichten van klanten, volgt een boete.

De voorbeeldbrief op de website van de toezichthouder, waarmee klanten bezwaar kunnen maken tegen de tariefverhoging, is inmiddels ongeveer 250.000 keer gedownload, aldus de zegsman. Hij geeft aan dat de ACM dinsdag een brief heeft gestuurd naar de energiebedrijven. Daarin waarschuwde de toezichthouder nogmaals dat de bedrijven verplicht zijn klanten minimaal dertig dagen van tevoren te informeren over een tariefsverhoging.

Daarbij heeft de autoriteit energieleveranciers opgeroepen de tarieven niet te verhogen per 1 oktober. "Doen de energiebedrijven dat wel, dan hebben ze de wet overtreden", geeft de woordvoerder aan. Over de hoogte van een eventuele boete kan hij nog niets zeggen. De zegsman benadrukt dat de dertig dagen voor de consument belangrijk zijn. "Klanten hebben al te maken met hoge kosten en daar komen de tariefverhogingen bovenop. Door hen op tijd in te lichten, kunnen ze daar rekening mee houden."

Eerder kondigden Eneco en Greenchoice al aan de tariefverhoging vanaf zaterdag gewoon door te voeren. Die energiebedrijven lichtten hun klanten in binnen de termijn van dertig dagen. Branchevereniging Energie-Nederland gaf al aan verbaasd te zijn over de interpretatie van de regels door de ACM. De vereniging is nog altijd van mening dat er geen regels zijn overtreden.

Minister Rob Jetten (Energie) wil dat energiebedrijven zich houden aan de wettelijke termijn voor het informeren van hun klanten, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Dat energiebedrijven in hun kleine lettertjes hebben staan dat prijsveranderingen minstens tien dagen van tevoren moeten worden aangekondigd noemde hij irrelevant.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen