Vrouw in het bestuur had £430 miljard extra winst op kunnen leveren

Uit onderzoek van Grant Thornton blijkt dat bedrijven met tenminste één vrouw in de Board beter presteren dan collega-ondernemingen die alleen door mannen geleid worden.
Grant Thornton International  komt met de resultaten van een onderzoek naar (gender)diversiteit in de Board van ondernemingen in een rapport Women in business: the value of diversity
 
Het onderzoek betrof beursgenoteerde ondernemingen in het VK, India en de USA en concludeert dat meer diversiteit in directie en bestuur van een onderneming aantoonbaar leidt tot meer winst en betere prestaties.
Uiteindelijk berekent het de ‘opportunity cost’ voor bedrijven die vasthouden aan alleen-voor-mannen boards op niet minder dan £430 miljard – alleen al in 2014. 
 
De analisten van GT bekeken de financiële prestaties van bedrijven uit de FTSE 350, CNX 500 en SP 500, om te zien of er aantoonbare performance-verschillen te vinden waren.  En inderdaad, de ROI van bedrijven met tenminste één vrouw on the board was aanzienlijk beter dan die van ondernemingen zonder vrouw aan de top.
Hoeveel? S&P500 bedrijven met diverse boards scoorden 1,9%  betere resultaten; die in het VK 0,53% en in India liep het verschil op tot 0,85%. Dat lijkt niet veel, maar de opportunity-costs die die percentages representeren zijn in totaal toch  respectievelijk £372,5 miljard, £48,5 miljard en £9 miljard –  schrik niet, 3% van het BNP voor Groot Brittannië en de VS.
Sacha Romanovitch, CEO van Grant Thornton UK, zegt dat het onderzoek duidelijk aantoont wat iedereen eigenlijk al weet, namelijk dat diversiteit leidt tot betere besluitvorming. En dat geldt niet alleen voor gender-diversiteit, denkt hij: hoe diverser de board, hoe breder de blik en hoe minder het gewicht van oude vooroordelen de ‘agility’ van een organisatie hindert. 
Gerelateerde artikelen