Vrij baan voor waakhond VS bij Chinese accountants

Dreiging over van schrappen beursnotering Chinese bedrijven.

Amerikaanse toezichthouders hebben onbelemmerde toegang gekregen tot controledocumenten van Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. Het gaat om de controles van de Chinese accountants die de beursfondsen in de VS controleren.

Het gaat met name om de accountantskantoren KPMG Huazhen LLP, met hoofdkantoor op het vasteland van China, en PricewaterhouseCoopers (PwC), met hoofdkantoor in Hong Kong. Deze accountantskantoren bedienen bedrijven op het vasteland van China en Hongkong die in de VS zijn genoteerd. Tot nu toe weigerde China om de Amerikanen toegang te verlenen tot deze informatie. 

Tot de VS dreigde om de beursnoteringen van Chinese bedrijven te schrappen. Eind vorige week kondigde de PCAOB aan dat zij voor het eerst in de geschiedenis ongecensureerde toegang heeft gekregen om accountantskantoren op het vasteland van China en Hong Kong te onderzoeken. 

De PCAOB is verantwoordelijk voor het toezicht op de audits van beursgenoteerde bedrijven in de VS. De Amerikaanse waakhond inspecteert en onderzoekt accountantskantoren in meer dan vijftig rechtsgebieden over de hele wereld. 

Afgelopen najaar zijn meer dan dertig PCAOB-medewerkers op inspectie geweest in Hong Kong, Volgens de PCAOB kregen ze onbelemmerd toegang tot documentatie van accountants zonder inbreng van Chinese autoriteiten. 
 

Gerelateerde artikelen