Vragen bij dubbelrol Amsterdamse accountantsdienst

Gemeenten laten hun financiën controleren door interne en externe partijen, maar in Amsterdam is deze interne én externe controle in handen van één partij: Acam, de accountantsdienst van de gemeente. Tjerk Budding, hoofddocent accounting aan de VU, stelde maandag tijdens een stadsgesprek over de Amsterdamse financiën de vraag of die controle eigenlijk wel onafhankelijk genoeg is, of dat de slager zijn eigen vlees keurt.

Dit schrijft Het Parool vandaag in een verslag over de bijeenkomst in De Balie. Jan Paternotte, fractieleider van D66, gaf aan de dubbelrol van Acam goed te zullen bekijken.

Budding stelde niet alleen de dubbelrol van Acam aan de kaak. Volgens hem hadden ook de conclusies van de raadsenquête naar de financiën in Amsterdam harder gekund. Vooral het college van B&W liet het volgens hem afweten. Zo was het onduidelijk welke verantwoordelijkheden de wethouders van Financiën hadden: moesten die alleen de jaarrekening ondertekenen of ook echt financieel besturen? Volgens Budding dat laatste, maar dat deden de wethouders niet.

• Parool: ‘Enquêtecommissie oordeelde te mild’

Gerelateerde artikelen