Voormalig accountant Madoff ontloopt celstraf

De 79-jarige accountant Paul Konigsberg, die Bernard Madoff hielp bij het verdoezelen van diens megafraude, hoeft niet de gevangenis in. Volgens een rechter in New York is Konigsberg, die in juni 2014 bekende schuldig te zijn aan samenzwering en het vervalsen van de boekhouding, al genoeg gestraft door het verlies van reputatie.

In 2013 arresteerde de FBI Konigsberg in Manhattan op verdenking van samenzwering en fraude. Madoff zit een gevangenisstraf van 150 jaar uit. Hij erkende in 2009 dat hij jarenlang het grootste piramidespel uit de geschiedenis heeft geleid. Zijn slachtoffers verloren in totaal enkele tientallen miljarden dollars.

Onlangs kwam een andere accountant van Madoff, David Friehling, ook al met de schrik vrij. De accountant die valselijk controleverslagen opstelde en tekende voor het ‘bedrijf’ van Bernard Madoff kwam weg met 250 uur dienstverlening. Friehling, die als huisaccountant ook de familie Madoff hielp valse belastingaangiften te doen, zou eigenlijk 114 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn rol in de ponzifraude van $17,5 miljard. Maar omdat zonder zijn getuigenis (en die van vier andere hoofdrolspelers) het bewijs tegen Madoff c.s. nooit rond gekregen zou zijn, kwam Friehling er genadig van af met 250 uur dienstverlening, twee jaar voorwaardelijk en een jaar huisarrest.

Ook Konigsberg kan rekenen op coulance van de rechter vanwege zijn medewerking aan het onderzoek door de aanklagers. Ook het feit dat hij zei ernstige spijt te hebben van zijn daden, spreekt volgens de rechter in zijn voordeel. Volgens justitie in de VS was Konigsberg niet op de hoogte van Madoff’s piramidefraude, maar hielp hij wel mee met het vervalsen van de boekhouding.

Gerelateerde artikelen