Ex-Madoff Accountant hoeft niet de gevangenis in

De accountant die valselijk controleverslagen opstelde en tekende voor het ‘bedrijf’ van Bernard Madoff komt weg met 250 uur dienstverlening.
David Friehling, die als huisaccountant ook de familie Madoff hielp valse belastingaangiften te doen, zou eigenlijk 114 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn rol in de ponzifraude van $17,5 miljard. Maar omdat zonder zijn getuigenis (en die van vier andere hoofdrolspelers) het bewijs tegen Madoff c.s. nooit rond gekregen zou zijn, kwam Friehling er genadig van af met 250 uur dienstverlening, twee jaar voorwaardelijk en een jaar huisarrest. 
 
De rechter zei vorige week dat Friehling grotelijks tekort geschoten was als accountant, en daarmee Madoff geholpen had duizenden cliënten te ruïneren – waaronder Friehlings eigen 90 jaar oude vader, zijn schoonmoeder, kinderen, nichten en neven overigens, die allen hun spaargeld in rook zagen opgaan.
 
Friehling had nooit een echte audit uitgevoerd, zei hij, omdat “hij Bernie altijd op zijn woord geloofd had.”
Sinds de arrestatie van Madoff  verdient de voormalig accountant de kost met baantjes als autoverkoper of sportschoolinstructeur. Hij studeert voor verpleger, maar zal waarschijnlijk nooit als zodanig werkzaam kunnen zijn vanwege zijn strafblad.
 
Gerelateerde artikelen