Vooral dreigende taal G-20 in reactie op Panama Papers

De 20 grootste economieën kondigen (de mogelijkheid van) ‘defensieve maatregelen’ aan tegen belastingparadijzen, die weigeren gegevens over eigenaren van bankrekeningen te delen.
Als deze landen of financiële centra zich niet committeren aan internationale standaards, die het delen van dergelijke informatie afdwingen, dan zal de G-20 “defensive measures” overwegen, zo verklaarden de ministers van Financiën dit weekend.
Ook zal de G-20 nauw blijven samenwerken met de OESO om een gezamenlijke set criteria voor dergelijke non-coöperatie vast te stellen. Immers, om mondiaal rechtvaardig belastingen te heffen is het cruciaal te weten wie er achter welke vennootschap schuil gaat.
 
Vooral het feit dat in de Panama Papers nogal wat hooggeplaatsten , of aan hen te linken ondernemingen voorkomen, blijkt over de hele wereld tot paniek te leiden – behalve in landen waar men ‘over dat soort zaken niet spreekt’ wil men overal  “het vertrouwen van het publiek herwinnen”. 
 
Een aantal Europese landen (waaronder niet Nederland!) verklaarde snel de betreffende OESO-standaarden om jaarlijks informatie over bankrekeninghouders te delen te ondersteunen. Daaronder ook Groot Brittannië, een land dat prominent figureert op de achtergrond van een hele reeks ‘belastingparadijzen’ op eilanden in Europa en het Caraïbisch gebied en in Azië. China bleek onder de G-20 de grootste tegenstander van deze fiscale transparantie, naast de USA , dat in enkele staten nog steeds anonieme bankrekeningen toestaat en daarmee veel vluchtkapitaal binnenhaalt. 
 
Wolfgang Schäuble, minister van Financiën in Duitsland, wees fijntjes op het probleem van de VS om dezer dagen een strengere wet door Congres en Senaat te krijgen. “Met de VS zijn er altijd tegelijk lichtpuntjes naast schaduwzijden. Ze denken wel mee met de rest van de wereld, maar hun volksvertegenwoordigers zijn er niet erg happig op zich aan te sluiten bij internationale standaarden.”
 
Gerelateerde artikelen