Voetbalvereniging onschuldig bevonden aan rechtsmisbruik

Het hof heeft geoordeeld dat een voetbalvereniging, dat een exploitatiestichting heeft opgericht en hiermee bijna €66.000,- kon aftrekken, niet schuldig is aan het misbruiken van recht. Belastingvoordeel mag niet het enige doel zijn van de exploitatiestichting, maar het hof oordeelde dat dat niet aan de orde was.
Wanneer een nieuwe stichting wordt opgericht voor een bepaald project, heeft dit als resultaat dat er minder (financieel) risico wordt gelopen. Daarbij kan het ook nog eens een belastingvoordeel opleveren, omdat de nieuwe stichting mogelijk wel BTW in aftrek kan brengen als ondernemer. Dit leek aan de orde bij een zaak met betrekking op een voetbalvereniging.  
 
Ontduiken van belastingvoordeel
De vereniging richtte een stichting op voor de aanleg en exploitatie van een multifunctioneel kunstgrasveld. Hierbij had de exploiterende stichting in de BTW-aangifte bijna €66.000,- aan aftrek geclaimd. De stichting kon wel worden aangemerkt als ondernemer en de BTW over de gemaakte kosten aftrekken, de voetbalvereniging kon dit niet. De inspecteur was echter van mening dat de stichting te nauw verbonden was met de voetbalvereniging en alleen was opgericht ten behoeve van het belastingvoordeel, en liet het gerechtshof hier over oordelen. 
 
Niet schuldig bevonden
Gerechtshof Arnhem bevestigde dat er sprake was van BTW-ondernemerschap en de stichting terecht BTW had afgetrokken. De staatssecretaris van Financiën overwoog om in cassatie te gaan, vanwege het misbruik van recht, maar kwam hierop terug. Hier is alleen sprake van als blijkt dat het doel van de stichting enkel het onrechtmatig verkrijgen van belastingvoordeel was. Het veld werd echter ook ter beschikking gesteld aan andere partijen dan de leden van de vereniging. Daarbij had de gemeente aangegeven dat een multifunctioneel kunstgrasveld wenselijk zou zijn.
Gerelateerde artikelen