Voetbalclub Vitesse en BDO zijn weer vrienden

Zolang er geen overname is wordt een sluitende begroting ook lastig

De Arnhemse voetbalclub Vitesse zou weer aanspraak kunnen maken op de diensten van BDO. Die relatie is nodig omdat de voetbalclub de jaarrekening door een accountant moet laten controleren. Maanden geleden stapte BDO op als extern accountant, omdat Vitesse nog een Russische eigenaar had die onder de sancties viel die gelden voor Russische bedrijven en ondernemers. Dat is echter opgelost, aldus interim-bestuurder Edwin Reijntjes.

  • Vitesse kon geen accountant meer krijgen vanwege de Russische eigenaar
  • Die viel onder de sancties die van kracht zijn tegen Russische bedrijven en ondernemers
  • Inmiddels zijn de aandelen naar een stichting en is de relatie met BDO hersteld
  • Nu nog een zes miljoen euro vinden en dan is Vitesse gered

Lange tijd worstelde Vitesse met de Russische eigenaar, waar de club niet vanaf leek te komen. De overname door een Amerikaanse investeerder werd geblokkeerd door de KNVB. Inmiddels is Vitesse geen eigendom meer van Russische eigenaren, de aandelen zijn in handen van een aparte stichting.

Ook weer vrienden met ING

Ook huisbankier ING heeft Vitesse weer aan de boezem gedrukt. De bank verbrak eveneens de relatie met de voetbalclub wegens de Russische eigenaar. Maar desondanks is Vitesse nog niet uit de financiële problemen.

Het grote probleem is die begroting die moet worden goedgekeurd door de voetbalautoriteit KNVB. Reijntjhes: “Wij moeten een sluitende begroting aanleveren, zodat de beroepscommissie het besluit kan terugdraaien en Vitesse de licentie behoudt.”

De licentiecommissie besloot vorige maand de licentie van Vitesse in te trekken, omdat de club nog niet voldeed aan de eisen die waren gesteld. Vitesse ging daartegen in beroep om tijd te winnen, waardoor het intrekken van de licentie werd opgeschort en de zaak bij de beroepscommissie terechtkwam.

Tekort van zes miljoen euro

Vitesse heeft een tekort van zes miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

Volgens Reijntjes zou de beoogde aandeelhouder, Guus Franke, garant staan voor het verschil tussen inkomsten en uitgaven, op voorwaarde dat hij aandeelhouder was. “Het is gebleken dat hij dat nog niet kan zijn en misschien ook wel in de nabije toekomst niet kan zijn”, aldus Reijntjes in een video die de club heeft gepubliceerd.

Garantstelling van de koper niet van kracht zonder deal

Vitesse kon daardoor voor de begroting niet terugvallen op de garantstelling van Franke. “Daarmee viel een stuk zekerheid weg en moesten we gaan kijken naar andere oplossingen”, zegt Reijntjes. “En die kosten tijd.”

De algemeen directeur wil er nog aan toevoegen dat het tekort van de operationele activiteiten een stuk lager is en tussen de één en twee miljoen euro ligt. “In die zes miljoen zitten ook veel kosten van het vorige seizoen en die nemen we mee in het huidige seizoen.”

Nieuwe deadline op 31 juli

Vitesse heeft een nieuwe deadline gekregen van 31 juli om 12.00 uur. De beroepscommissie streeft ernaar om op 1 augustus een uitspraak te doen. Tot aan die beslissing is het volgens Reijntjes voor de club moeilijk financieel stand te houden. “Het allerbelangrijkste is dat we de salarissen kunnen betalen en de loonbelasting, want dat zijn de meest prangende problemen. Het is heel belangrijk dat er een positief oordeel wordt geveld over de licentie, dan komen er gelden los. Tot die tijd staat de organisatie stil en dat is killing.” (ANP)

Gerelateerde artikelen