BDO weigert goedkeuring voor jaarrekening Vitesse

De voetbalclub riskeert een boete en zelfs het verlies van de licentie.

Voetbalclub Vitesse is verder in de problemen gekomen nu de accountant van BDO weigert de jaarrekening over afgelopen seizoen goed te keuren omdat er twijfels zijn over de continuïteit van de club. Dat bevestigen bronnen rondom de club aan NRC. De Arnhemse voetbalclub had volgens de regels van de KNVB op 1 oktober een goedgekeurde jaarrekening moeten indienen.

De licentiecommissie van de KNVB vergadert binnenkort over de gevolgen voor Vitesse. De club kan een boete krijgen en in het uiterste geval kan de licentie van de club ingetrokken worden.

Een van de problemen die voor Vitesse dreigt, is dat de club begin volgend jaar geen bankrekening meer heeft. Huisbankier ING wil meer details over de financiering door de Russische eigenaren van Vitesse in de afgelopen jaren en is voornemens om de relatie per 1 april volgend jaar op te zeggen als er onvoldoende duidelijkheid komt. 

Vitesse dacht in de tussentijd met de Litouwse bank Revolut een nieuwe bankier te hebben gevonden, maar ook die bank heeft inmiddels de relatie opgezegd met de Arnhemse club, bevestigen bronnen volgens NRC.

“Het ontbreken van de goedkeuring voor de jaarrekening heeft met het continuïteitsprincipe te maken”, legde interim-directeur Peter Rovers van Vitesse vanmorgen uit aan het Radio 1 Journaal. 

“Het gaat meer over algemene zaken dan over twijfels over de continuïteit en de financiering. Op het moment dat ING aankondigde dat zij op termijn moeite hebben om de relatie met de club te continueren omdat wij nog steeds onder Russisch aandeelhouderschap zijn, dan zegt dat wat over de continuïteit vanuit het perspectief van de accountant.”

Daarnaast worstelt de club met een beoogde overname door een Amerikaanse investeerder, die al een jaar wacht op goedkeuring van de KNVB. Die zou onvoldoende zicht hebben op de financiering waarmee de club overgenomen moet worden.

“Vanaf het moment dat de oorlog in Oekraïne begon, heeft de Russische investeerder aangegeven afscheid te willen nemen”, vervolgt Rovers op het Radio 1 Journaal. “Vanaf dat moment hebben we gezocht naar een nieuwe investeerder. Die hebben we gevonden in de Common Group, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, die hebben we een jaar geleden gepresenteerd. Vanaf dat moment zijn we met de KNVB aan de slag om het overnametraject goedgekeurd te krijgen. Dat is een moeizaam proces. De verwachting is dat die overname zeker eind 2022 rond zou zijn.”

“Ook het overnameproces dat aanhoudt, maakt dat er onzekerheden zijn, waardoor in de optelsom BDO zegt dat zij op dat moment geen verklaring van continuïteit afgeven”, aldus Rovers. “Daarmee kan BDO de jaarrekening niet aftekenen.”

Niet de makkelijkste weken

“Het is duidelijk dat dit niet de makkelijkste weken zijn van de club. Nu BDO aangeeft dat de jaarrekening niet afgetekend kan worden, hebben we een verzoek tot uitstel voor het indienen van de jaarrekening ingediend bij de KNVB, ondersteund met een verklaring van BDO waarom de jaarrekening nu niet kan worden afgetekend. Het is nu aan de licentiecommissie van de KNVN hoe daar mee om te gaan, maar uiteraard hebben wij uitstel aangevraagd. De KNVB kan beoordelen hoe dit komt.”

Het rommelt bij Vitesse al een tijd. De club heeft moeite om de financiën in het gareel te krijgen, bevestigt Rovers. “Ik kan niet ontkennen dat er afgelopen jaren veel geld in de club is geïnvesteerd door externe partijen, maar we zijn een koers ingeslagen dat we een betere balans krijgen tussen de inkomsten en de uitgaven en dit seizoen hebben we de daad bij het woord gevoegd, door in de begroting een stap terug te zetten. We hebben een businessplan dat deel is van de overname waarin we toewerken naar een gezonde financiële huishouding, maar dat is een proces dat jaren nodig heeft.”

Transparant proberen te zijn

Of Vitesse nog blijft bestaan zal dit jaar duidelijk worden, stelt Rovers. “We proberen nu transparant te zijn over wat er speelt. Op financieel gebied hebben we de broekriem aangetrokken. We hebben een budget voor dit jaar goedgekeurd gekregen, daarmee gaan we het seizoen afmaken. Voor het eind van het jaar zullen we horen hoe dit afloopt.”
 

Gerelateerde artikelen