VNG verwacht veel niet goedkeurende accountantsverklaringen bij jaarrekeningen 2015

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat accountants veel niet goedkeurende accountantsverklaringen zullen afgegeven bij de gemeentelijke jaarrekeningen over 2015. Onzekerheden en administratieve onvolkomenheden in het sociaal domein zijn de oorzaak. In een brief aan de gemeenten geeft de VNG advies hoe hiermee om te gaan.

De VNG adviseert gemeenten om nu het inregelen van de beheersorganisatie met het oog op de controle over 2016 en 2017 voorop te zetten. Ook raadt de VNG aan om de administratieve lasten voor 2015 zoveel mogelijk te beperken, inclusief eventuele extra accountantscontrolekosten ten behoeve van de jaarrekening van 2015.

Onzekerheden

VNG: ‘Dit jaar kreeg de continuïteit van de zorg prioriteit, maar aanbieders en gemeenten, en bijvoorbeeld ook de SVB, zijn op dit moment volop aan de slag met de backoffice. Al deze partijen zijn met elkaar verbonden in een keten, de onzekerheden en onduidelijkheden waar gemeenten mee worden geconfronteerd, liggen voor een groot deel buiten hun macht. Vanwege de systematiek werken ze echter wel door in het accountantsoordeel bij de gemeenterekening.’

Ledenbrief

Wat betekent dit voor gemeenten? De VNG gaat hier in een ledenbrief (op hoofdlijnen) op in, aan de hand van het afrekenen van de pgb-gelden en de zorg in natura.

Reguliere controle

De VNG had het Rijk voorgesteld de regelgeving over de accountantscontrole aan te passen en de controle beter af te stemmen op dit buitengewone jaar van transformatie. Het Rijk koos er voor de accountantscontrole op een reguliere wijze te laten plaatsvinden.

Vervolg

De VNG spreekt in het nieuwe jaar verder met het Rijk, accountants en zorgaanbieders over de financiële verantwoording en controle in het sociaal domein. Hiertoe worden ook regionale bijeenkomsten voor gemeenten georganiseerd.

• Ledenbrief accountantscontrole sociaal domein

Gerelateerde artikelen